Linkuri accesibilitate

23.11 - București: CNSAS și candidații „pătați”


Nici unul din candidaţii „pătaţi” nu mai poate fi retras de pe listele pentru alegerile din 26 noiembrie.


23 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

CNSAS și candidații „pătați”.

CNSAS a publicat lista incompletă a candidaţilor care au fost descoperiţi că au colaborat cu fosta Securitate. Continuă verificarea listelor Partidului Democrat şi Partidului România Mare.
Publicarea listei, cu 38 de nume, a fost astfel comentată de liderul ţărănist şi fost deţinut politic , Ion Diaconescu: „Trebuie analizate cu atenţie toate circumstanţele pentru că este problemă gingaşă”.

Ponderea cea mai mare, pe lista incompletă, o deţin candidaţii CDR 2000, exact ai partidului care a iniţiat legea. Există însă câteva zeci de alte nume, care nu au fost date publicităţii pentru că delaţiunilor lor nu au afectat destinul altor persoane.

Apar multe semne de întrebare, de exemplul cum de nu apare numele lui Virgil Măgureanu, al cărui dosar de rezident al Securităţii a fost deja publicat deşi CNSAS susţine că a verificat toată lista Alianţei Naţionale.

Nici unul din aceşti candidaţi „pătaţi” nu mai poate fi retras de pe listele pentru alegerile din 26 noiembrie. Numele lor sunt deja tipărite pe buletinele de vot. Dacă intră în Parlament, tot ce pot face partidele lor este să-i scoată din partid şi să încerce să-i convingă să abandoneze locul de deputat.

Majoritatea partidelor au declarat că-i vor urmări în justiţie pe cei care au colaborat cu Securitatea pentru declaraţie falsă. Numai PDSR-ul susţine că vinovat este CNSAS, care a dat mult prea târziu publicităţii rezultatul anchetelor.

PNL are o situaţie specială, însuşi preşedintele partidului Mircea Ionescu Quintus este acuzat de colaborare cu Securitatea. El contestă decizia consiliului şi cere o expertiză grafologică. Dacă însă şi justiţia îl va găsi vinovat, se pare că liberalii se pregătesc să-l dea afară din partid.
XS
SM
MD
LG