Linkuri accesibilitate

Ultima ofensivă asupra alegătorului


Partidele şi candidaţii independenţi au convingerea că ultimul atac e cel mai memorabil şi aduce mai multe foloase.


Au rămas zile numărate pînă la deznodămîntul din 28 noiembrie. De aceea, concurenţii electorali au declanşat o ultimă ofensivă asupra alegătorului. Ea pare mai copleşitoare decît alea anterioare. Probabil, pentru că partidele şi candidaţii independenţi au convingerea că ultimul atac e cel mai memorabil şi aduce mai multe foloase.

Că această ultimă săptămînă a campaniei electorale va fi cea mai dificilă pentru alegători eu unul am simţit deja duminică. Mai întîi, la amiază, m-a vizitat un reprezentant al secţiei de votare care mi-a amintit că pe 28 noiembrie vor avea loc alegerile. Apoi mi-au bătut în uşă, cu un interval de 15 minute, mesagerii unui partid şi ai unui candidat independent, dornici de a-mi explica nişte lucruri. Deşi apariţia lor pe palierul etajului 6, unde locuiesc, era justificată, am refuzat să dialoghez cu ei din simplul motiv că eram foarte obosit şi voiam să mă odihnesc.

În ultima săptămînă a campaniei, competitorii care jinduiesc puterea nu mai pot miza doar pe fluturaşii electorali ticsiţi în cutiile poştale, doar pe dezbaterile electorale în care vocile lor devin mai ritoase ca oricînd şi pe mass-media care responsabilizează cetăţenii leneşi, indiferenţi. Trebuie să-ţi trimiţi solii la uşile oamenilor, dar şi asta e prea puţin. E nevoie de ceva mai ingenios.

Şi mulţi dintre pretendenţii la putere dau dovadă de o ingeniozitate debordantă. Iată, bunăoară, un coleg de-al meu de birou a primit deunăzi un sms mobilizator pe mobil: „Ieşi la vot! Votează echipa PDM în frunte cu Marian Lupu!” Într-adevăr, avem de-a face cu o găselniţă subtilă. Pentru că, nu-i aşa?, un ditamai sms e altă mîncare de peşte decît discursul pe sticlă. Acelaşi coleg a fost sunat acasă, pe fix, de un robot, care vorbea cu vocea premierului Vlad Filat. Din păcate, colegul surprins şi emoţionat de vocea premierului n-a ascultat decît fraza care îi amintea că pe 28 noiembrie vor fi alegeri înainte să trîntească receptorul în furcă. Apoi, revenindu-şi în fire, s-a gîndit că ar fi fost interesant să audă totuşi întregul discurs al robotului. Eu zic că mai are o şansă. Azi e abia miercuri.

În aceste ultime zile ale campaniei electorale, alegătorii sînt căutaţi, informaţi, rugaţi, avertizaţi cum nu sînt niciodată. Şi dacă pentru mulţi dintre politicienii angrenaţi în cursa acerbă, alegerile se vor termina cu o imensă bucurie sau cu o mare decepţie, pentru mulţi alegători ele vor culmina cu o mare uşurare: acum, o vreme, oamenii vor fi lăsaţi în pace sau chiar uitaţi cu desăvîrşire.
XS
SM
MD
LG