Linkuri accesibilitate

Interviul lui Vlad Filat în Evenimentul zilei


„Îmbucurător rămîne faptul că la referendumul constituțional boicotat de comuniști au venit cam tot atîția oameni ca le alegerile legislative din 2009”

Interviu cu premierul Vlad Filat in paginile ziarului Evenimentul zilei. Premierul moldovean se arata increzator in victoria fortelor democratice in alegerile de duminica si, chiar dincolo de rezultat, increzator ca Alianta pentru Integrare Europeana va exista si dupa 28 noiembrie. Reporterii i-au cerut sa comenteze o declaratie anterioara, ca Moldova are nevoie de un presedinte independent, nu de unul marioneta, iar Vlad Filat a raspuns ca declaratia a fost facuta in perioada cand se punea problema alegerii presedintelui prin vot direct si nu de catre parlament; nu s-a referit, deci, la cineva anume, si crede pe mai departe ca e nevoie de un presedinte independent. La suspiciunea ca ar dori sa intre in cursa pentru aceasta functie, premierul raspunde ca aspiratia la functia de sef de stat este ceva normal pentru orice politician, asa cum este normal ca orice partid sa-si propuna sa castige alegerile. Referendumul nevalidat care trebuia sa schimbe constitutia permitand alegerea de catre popor a sefului statului, nu este un esec in opinia premierului Vlad Filat. Nevalidarea s-a datorat boicotului comunistilor, dar ramane un lucru imbucurator ca au venit la vot cam tot atatia oameni ca la alegerile parlamentare din 2009. Oaspetele rubricii interviu din Evenimentul zilei reaminteste de asemenea ca guvernul pe care il conduce a reusit sa redreseze economia tarii intr-un singur an, avand chiar crestere economica.

Ziarul Adevarul consulta o analiza publicata de ziarul rusesc Kommersant si care se intemeiaza pe evaluarile lui Arkadi Moşes, de la Institutul Finlandez de Relatii Intenrationale. In opinia expertului finlandez, rezultatul alegerilor de duminica e foarte greu de prevazut, pentru ca Moldova sufera de divizare ideologica si etnica. Practic, considera Moşes, ar avea loc doua campanii electorale diferite, in doua limbi diferite: rusa si molodoveneasca. La Bruxelles a prins insa teren ideea ca Moldova poate deveni principalul candidat pentru statutul de “teritoriu de succes” in regiune – se mai arata in ziarul Adevarul.
XS
SM
MD
LG