Linkuri accesibilitate

28.11 - București: Ce s-a votat duminică ?


29 % din votanţii lui Emil Constantinescu din 1996 şi 23 % dintre cei ai lui Ion Iliescu din aceleaşi alegeri, au votat acum Vadim Tudor, aportul decisiv venind din partea tinerilor care au votat pentru prima dată.


28 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Horia Roman Patapievici).

Ce s-a votat duminică ?

Aşa cum au figurat acestea în proclamaţia de la Cîmpia Turzii, rostită de Corneliu Vadim Tudor in august 1998, iată primele zece măsuri pe care Partidul Romania Mare promitea că le va lua de îndată ce va veni la putere: înfiinţarea unor tribunale ale poporului, confiscarea proprietăţilor, naţionalizarea uzileor şi a fabricilor deja privatizate, acelea, considerate de conducerea PRM a fi fost fraudulos dobîndite, decretarea stării de urgenţă în economie, reintroducerea pedepsei cu moartea, înfiinţarea unor lagare de muncă pentru ţiganii care nu vor să se asimileze şi expulzarea ţiganilor delicvenţi, scoaterea în afara legii a UDMR, ca organizatie fascistă, militarizarea judeţelor Harghita şi Covasna, în fine, reunificarea cu Basarabia şi Bucovina de Nord. Cum vor fi traduse în viaţă aceste măsuri ?

Corneliu Vadim Tudora spus-o, tot atunci, în august 1998 în proclamaţia de la Cîmpia Turzii: „dezastrul este atît de cumplit încît tare ne este teamă că Romania nu va mai putea fi condusă decît cu mitraliera”.

Oricît ar părea de scandalos, acesta este programul de măsuri pe care unul din cinci cetăţeni romani l-a votat duminică 26noiembrie 2000, la alegerile generale din Romania. Partidul Romania Mare a obţinut 20 % din voturi. Iar C.V. Tudor aproape 29 % din cele exprimate. Cu excepţia zonelor unde etnicii maghiari sunt majoritari, toată Transilvania a votat la preşedintie Vadim Tudor. Iar cinci judeţe au majorităţi PRM clare.

Judeţul Timiş, modelul votului democratic din ʼ90 încoace, a votat Corneliu Vadim Tudor. Înainte să ne întrebam cum s-a putut ca programul xenofob, violent şi autoritar al PRM să fie votat de atît de multi oameni, să vedem ce ne spun specialiştii despre structura votanţilor PRM şi a lui Vadim Tudor. De unde au răsărit acesti votanţi brusc, în ultimele 2 saptamini ? Pun aceasta întrebare deoarece acum o lună, intenţiile de vot situau PRM şi pe Vadim Tudor în jurul a 13-14 procente. Prin urmare, votanţii lui Vadim Tudor s-au dublat în doua saptamini. Iar cei ai PRM-ului au crescut cu 7 %. Deci: de unde vin aceste voturi ?

Ne explică IMAS care a disecat structura votului de duminica: 29 % din votanţii lui Emil Constantinescu din 1996 şi 23 % dintre cei ai lui Ion Iliescu din aceleaşi alegeri, au votat acum Vadim Tudor.
Aportul decisiv de voturi a venit însă, din partea celor care în ʼ96 erau încă minori şi care au votat pentru prima oară în anul 2000. 36% dintre aceştia au votat Vadim Tudor. Surprizele nu se opresc aici.

Vadim Tudor nu a fost votat numai de votanţii PRM ci şi de cei care au votat cu alte partide. Din ce alte partide provin aceşti votanti ai liderului PRM ? Si, în ce procent ? 11 % dintre votantii PDSR la Camera au votat Vadim Tudor la preşedintie. Acelaşi lucru pentru 6% din votanţii CDR, 9 % din votanţii PNL, 3 % UDMR 16 % PD şi 27 % APR. (...)

Secretul succesului său, văzut în lumina furiei şi a frustrărilor electoratului care l-a votat, este extremismul. Un rol esenţial în creşterea popularităţii sale l-a avut prestaţia sa televizată din timpul campaniei electorale, amplu şi pervers încurajată de regulamentul impus de Consiliul Naţional al Audiovizualului privitor la emisiunile politice: reglementări care inhibă dezbaterea candidaţilor civilizati dar care, în schimb, îi favorizează pe candidaţii care nu pot fi stăpîniţi de moderatorii emisiunilor. este exact cazul Vadim Tudor care şi-a făcut toate „numerele”, aşa cum a dorit el, în dezolarea neputincioasă atît a colegilor săi candidaţi cît şi a moderatorilor care nu-l puteau aduce la ordine.

Impresia pe care a lăsat-o a fost aceea a unui om independent pe care nu îl controlează nimeni, care are de spus naţiunii lucruri de care alţii se feresc şi care, dacă ar fi lăsat în pace, ar putea uşor revoluţiona o ţară întreagă. Cu un asemenea portret acest politician demagog cu aspect de mafiot din Miami i-a convins pe mult prea multi cetăţeni ai Romaniei că el este omul care trebuie votat pentru salvarea ţării. Fireşte, exact contrariul este adevărat! C.V. Tudor este omul cel mai nimerit pentru a o ruina definitiv!
XS
SM
MD
LG