Linkuri accesibilitate

Politicienii de la Chişinău păcătuiesc pierzându-se în orgolii


Infirmarea prejudecății că electoratul transnistrean al comuniștilor ar fi exclusiv rusofon (Evenimentul zilei)

Ziarele din Romania etaleaza posibile variante de evolutie a situatiei politice de la Chisinau, dupa alegerile parlamentare de duminica. In Adevarul, comentatorul Sabin Orcan considera că cea mai probabila este asocierea comunistilor cu Partidul Democrat, bazandu-se pe faptul ca liderul democratilor, Marian Lupu vine de la comunisti. Nu exclude insa nici eventualitatea ca Lupu sa nu tradeze “cauza pro-europeana”. Ar exista insa si o a treia iesire, mult mai surprinzatoare: insusi premierul Vlad Filat sa se asocieze, prin Partidul Liberal Democrat pe care-l conduce, cu Vladimir Voronin, cele doua formatiuni urmand sa ocupe in intelegere cele doua posturi-cheie, de presedinte si de prim-ministru.

Articolul din Adevarul vede insa in eventuala revenire a Moldovei pe orbita ruseasca – prin reintrarea comunistilor la guvernare - o amenintare practica pentru Romania, ca tara europeana si membra NATO. In ce ar consta: in deteriorarea situatiei din Transnistria si/sau in intensificarea contrabandei, pe care un regim antieuropean si antiromanesc n-ar avea niciun interes sa o stopeze.

In Evenimentul zilei, Calin Hera nu ia in calcul decat doua variante de iesire din blocaj: “Prima e concordia generală, de dragul binelui ţării (dar fiecare tabără vede profund diferit acest bine). A doua este alianţa dintre comunişti şi PLDM”. Si Calin Hera considera ca partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, calificate pentru parlament, se vor tine impreuna si se vor stradui sa extraga voturile lipsa prin improbabile dezertari din tabara comunista. Din pacate, “la fel ca la Bucureşti, spune comentatorul, politicienii de la Chişinău păcătuiesc pierzându-se în detalii, orgolii şi tot soiul de provincialisme, lăsând undeva între paranteze scopul care contează”.

In acelasi ziar, Sorin Ionita se opreste la ceea ce nu a fost prevazut de sondajele preelectorale: Partidul Liberal Democrat a reusit sa culeaga voturi si din tabara rusofona - e drept, din electoratul rusofon urban ( si aici niste insemnari de campanie semnate de Cristian Ghinea in Dilema Veche explica indirect fenomenul: afisele si in limba rusa folosite de PLDM). Apoi, nu s-a confirmat prejudecata ca electoratul transistrean al comunistilor ar fi exclusiv rusofon. In fapt, arata Ionita in Evenimentul zilei, cam 40% sunt romani get-beget.
XS
SM
MD
LG