La trei luni de la lansare, filmul Nuntă în Basarabia a devenit una dintre cele mai vizionate pelicule din Republica Moldova. Între 27 noiembrie şi 2 decembrie rulează din nou la Chişinău. Pe 3 decembrie va fi lansat la Bălţi, apoi la Soroca, Ungheni, Cahul şi în alte oraşe ale Republicii Moldova. Totodată, filmul va mai fi proiectat pe 1 decembrie în faţa soldaţilor români din Afganistan.
Tema principală a filmului Nuntă în Basarabia e legată de prejudecăţi. Scenaristul şi regizorul peliculei Nap Toader a încercat să arate cum acestea se nasc şi cum, după aia, prind amploare şi ne otrăvesc viaţa. În film sînt trecute în revistă o grămadă de idei preconcepute şi deseori eronate pe care le au mulţi cetăţeni români despre cetăţenii moldoveni şi invers. Prejudecăţile nasc şi orgolii pe măsură. De aceea, de la un punct încolo, moldovenii şi românii din film se lansează într-o competiţie la firul ierbii pentru a demonstra cine e mai cu coarne. Senzaţia de autenticitate ne-o dă anume acest tip de detalii care se găsesc cu carul în peliculă. Foarte puţini ştiu, însă, că regizorul filmului Nap Toader nu a dat cu banul cînd le-a descris, întrucît şi el e căsătorit cu o molodoveancă şi, la fel ca personajul principal din film, a avut şi el o nuntă cu cîntec la Chişinău.
Başca asta, însăşi turnarea filmului în Republica Moldova a însemnat pentru o parte din echipa bucureşteană învingerea unor prejudecăţi sau idei greşite. După cum ne-a mărturisit producătorul moldovean al peliculei Virgil Mărgineanu, regizorul nici nu se gîndea să filmeze în Republica Moldova.
Virgil Mărgineanu: „Avea dubii pentru că se gîndea că nu s-a filmat de mult un film în Republica Moldova şi să nu aibă surprize neplăcute. Am încercat să-l conving. Iniţial, l-am convins să filmăm doar anumite secvenţe la Chişinău. Efectiv, nunta urma să se filmeze undeva pe la Iaşi şi restul la Bucureşti. Ulterior, am reuşit să-l conving ca să filmeze sută la sută filmul la Chişinău, inclusiv nunta, gara, calea ferată şi locaţiile din Chişinău.”
După terminarea filmărilor, regizorul a recunoscut că producătorul său moldovean a făcut foarte bine că a insistat ca filmul să fie turnat integral în republica Moldova, întrucît acest lucru a făcut ca atmosfera filmulului să fie cu mult mai autentică şi mai credibilă.
Pentru că filmul a reuşit să descrie foarte veridic realitatea psihică a relaţiilor dintre moldoveni şi români, filmul a prins la marele public din Republica Moldova şi din România, fiind vizionat de peste douăzeci de mii de spectatori, ceea ce înseamnă că problema prejudecăţilor nu este una inventată, ci chiar este un fel de piatră în casă.