Linkuri accesibilitate

„Buturuga mică” în calculele postelectorale (Timpul)


Destinul Moldovei în mîna partidelor mici?

Ziarele sunt preocupate de posibilele scenarii postelectorale. Moldavskie Vedomosti, de exemplu, scrie că locomotivele negocierilor vor fi PCRM si PLDM, iar figura cheie - omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Dar, continuă ziarul, pentru Plahotniuc, Voronin este un posibil partener, pe cand Filat mai degraba oponent in business, aşa că o alianta a lui Filat cu Plahotniuc pare cea mai lipsita de perspectiva, conchide ziarul.

Timpul publică însă o opinie a lui Arcadie Gherasim, care crede că este paradoxală această situaţie – când cei cu un numar mai mic de mandate se dau şi cei mai tari, anunţîndu-se unicii care pot decide destinul Moldovei. Oare chiar e în stare buturuga mică?, se întreabă jurnalistul parafrazând cunoscutul proverb.

Iar întrebarea esenţială din Economist este „Economia după alegeri – încotro?” Fără îndolială că mersul acesteia va fi influentat de aranjamentele post-electorale, dar important este ca reformele începute să aibă continuitate, sunt concluziile pe care ziarul le-a cules de la mai mulţi economişti.

Şi o paralelă foarte curioasă din acelaşi ziar – într-un articol despre valuta în care îşi ţin moldovenii economiile, Corneliu Radu afirmă că un sondaj recent care relevă că 50 la sută din respondenti prefera sa-si pastreze economiile în valuta naţională trădează o situaţie atestată şi în sondajele electorale – moldovenii spun una, se gandesc la alta si fac cu totul altceva. Pentru ca datele oficiale de la banci arata ca depozitele persoanelor fizice sunt in proportie mult mai mare in valuta straina decat in lei.
XS
SM
MD
LG