Linkuri accesibilitate

Decît ziua unirii, mai bine ziua unității românilor (România liberă)


Inoportunitatea oricărei aluzii unioniste (Evenimentul zilei)

Declaratiile unioniste nu ajuta cu nimic Republica Moldova – sunt de parere atat analistii politici romani cat si cei moldoveni. Ziarele de la Bucuresti il citeaza pe Vitalie Ciobanu, dar si pe sociologul roman Vasile Dancu, cel care a coordonat sondajul de tip exit poll de dupa alegeri. Cel dintai a fost chestionat de Evenimentul zilei, legat de summitul OSCE de la Astana, Kazahstan. El a apreciat drept inoportuna orice aluzie unionista in aceasta perioada de efervescenta politica de la Chisinau si a formulat astfel o replica la afirmatii recente ale presedintelui roman, dintr-un interviu acordat Romaniei libere. Traian Basescu nu exclude o reunificare a celor doua tari in urmatorii 25 de ani, dar nuanteaza spunand ca acest lucru se va intampla numai daca cele doua popare o doresc cu adevarat.

In Evenimentul zilei, se situeaza pe aceeasi pozitie si Vasile Dancu, care a spus, citam, “eu cred ca politicienii de aici, din Romania adica, nu ar trebui sa exprime nimic despre unirea cu Moldova. De fiecare data cand un om politic spune asta aici, acolo vibreaza moldovenismul”. Dancu nu se invinuieste deloc pentru abaterea de 15% din sondajul de la iesirea de la urne, pe care l-a comunicat duminica seara. Sustine ca a numarat exact ce i-au declarat alegatorii moldoveni, care ar fi inca dominati de frica de a-si declara opiniile politice. Chiar liderii partidelor pro-europene au intampinat cu o tacere timorata – sustine Dancu – rezultatul exit-poll-ului care ii dadea castigatori.

Intr-un editorial care propune schimbarea datei pentru Ziua nationala a Romaniei, Cristian Campeanu, de la Romania libera, spune ca cei care viseaza la unirea cu Basarabia n-au decat sa viseze in continuare. Rezultatele alegerilor de duminica ar demonstra “cat e de dificil ca Republica Moldova sa fie scoasa de pe orbita Moscovei”. De aceea, a serba Ziua nationala la 1 decembrie, cu gandul la Marea Unire din 1918, este o greseala, crede jurnalistul. Ziua nationala a romanilor ar trebui sa fie nu despre unire, ci doar despre unitate. Este, de altfel, cuvantul pomenit si in discursul presedintelui Traian Basescu la receptia de la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei nationale.
XS
SM
MD
LG