Sumitul OSCE de la Astana a luat sfîrşit ieri cu o declaratie în care se reamintesc principiile organizaţiei şi se reafirmă dreptul egal al fiecărui stat la securitate şi la alegerea alianţelor de securitate din care vrea să facă parte. Fiecare stat membri are obligaţia să respecte dreptul la suveranitate al celorlalte state. Summitul de la Astana, primul după 11 ani, nu a reuşit însă să stabileascaă şi un plan de acţiuni pentru rolul organizaţiei in viitor.
Comisia Helsinki a Statelor Unite a dat publicităţii o declaraţie în care se spune că summitul de la Astana a arătat nevoia de a se respecta de catre toate statele membre a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. „Dacă vrem ca declaraţia de la Astana să aibă într-adevar o însemnătate, se spune in declaratia Comisiei Helski a Statleor Unite, avem nevoie să se facă paşi înainte în această direcţie mai ales de către statele care nu şi-au respectat angajamentele asumate international”.
Preşedintele Rusiei si ministrul rus de externe au părăsit summitul, neacceptînd unele din formulările legate de Georgia din planul de acţiuni al OSCE.
Unul din subiectele cele mai „fierbinti” ale summitului a fost legat de conflictele îngheţate din regiune şi acesta a fost si subiectul care a împiedicat ajungerea la un plan de acţiuni. Negocierile s-au purtat ore îndelungate în spatele uşilor închise, iar la conferinta de presa de noaptea trecută, secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut a spus că nu s-a ajuns la o înţelegere pentru acest plan de acțiuni din cauza insistenţei Statelor Unite de a susţine pozitia Georgiei in legătura cu conflictele sale din cele doua regiuni separatiste, Abhazia si Osetia de Sud.
Corespondentii nostru la summit au relatat că preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev si ministrul sau de externe Serghei Lavrov au părăsit reuniunea deoarece insistenţele lor de a se recunoaste în documente independenta celor doua regiuni nu au fost aprobate de ceilalti membri ai OSCE. Rusia este singura ţară din aceasta organizatie care a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei după razboiul ruso-georgian din august 2008.
Reprezentanţii Uniunii Europene, în declaratii facute dupa declaratia finală, au repetat că Uniunea Europeana susţine rezolvarea tuturor conflictelor îngheţate din regiune, nu numai cel georgian, în cadrul OSCE.
Emisarul Poloniei a declarat că în ultimii ani OSCE nu a făcut mare lucru pentru a rezolva aceste probleme de securitate ale regiunii.
Nermulţumiti de rezultate s-au declarat mai multi participanţi, potrivit agentiilor internationale de ştiri, care au sperat ca rezultatele summitului să fie mai consistente.
Vicepremierul Victor Osipov a reprezentat Moldova la reuniunea OSCE de la Astana, împreuna cu ministrul adjunct de externe Andrei Popov. Potrivit agentiei Moldpres, domnul Osipov a avut mai multe întrevaderi bilaterale printre care şi cu asistentul secretarului de stat american Philip Gordon, cu şeful diplomaţiei din Romania şi cu ministrul pentru probleme europene de la Londra, cît şi cu premierul din Monaco. Partenerii de dialog ai domnului Osipov au apreciat modul în care s-au deşfăşurat alegerile parlamentare din 28 noiembrie.
Victor Osipov a cerut sprijinul partenerilor europeni şi americani pentru reflectarea adecvată in documentele summitului a parametrilor specifici pentru rezolvarea conflictului transnistrean, in baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. De asemenea, Victor Osipov a pledat pentru retragerea trupelor ruseşti din regiunea transnistreană şi reluarea dialogului în formula 5 plus 2.
Vice-premierul Osipov a discutat aceasta chestiune cu partenerii de negocieri, in mod deosebit cu reprezentantii Statelor Unite, Uniunii Europene si Rusiei.
Ministrul adjunct de externe Andrei Popov a participat la Astana la reuniunea GUAM, organizatie regionala din care face part Moldova, Georgia si Ucraina.
Preşedinţia prin rotatie a OSCE este preluată în acest an de Lituania.