Linkuri accesibilitate

4.12 - București: Interviu electoral cu Tamas Gaspar Miklos


„Această tendinţă a auto-organizării clasei mijlocii în partide extremiste de dreapta, xenofobe, antisemite, rasiste este un fenomen care va dăinui şi care are loc peste tot în Europa răsăriteană.”


4 decembrie 2000


Actualitatea. (Moderator: R.C. Cristea).

Interviu cu Tamas Gaspar Miklos.
Realizat de Sandor Pall.

Europa Liberă l-a întrebat pe T.G. Miklos cum de C.V. Tudor a obţinut voturi în vestul României ?

„Eu cred că este o neînţelegere destul de răspândită că extrema dreaptă este o mişcare a oamenilor săraci... Extrema dreaptă era întotdeauna o mişcare a clasei mijlocii, a unei clase mijlocii înspăimîntate, intrate în panică. Clasa mijlocie românească din Transilvania şi Banat, într-o situaţie economică precară, într-o competiţie foarte dură cu grupurile etnice minoritare, vrea să îndepărteze această concurenţă. Asta era explicaţia şi înainte de cel de al doilea război mondial pentru mişcările antisemite”. (...)

Partidul semifascist din Ungaria are acelaşi profil de alegători, remarcă Miklos.

„Această tendinţă a auto-organizării clasei mijlocii în partide extremiste de dreapta, xenofobe, antisemite, rasiste este un fenomen care va dăinui şi care are loc peste tot în Europa răsăriteană, este o reacţie împotriva şocului provocat de noul capitalism, de noua democraţie. Acum este o chestie de voinţă de luptă a forţelor democratice...”

Cât priveşte viitorul României pe termen scurt, Tamas Gaspar Miklos avertizează că o victorie a lui Vadim Tudor la preşedinţie va izola total România.

„Intelectualitatea democratică din România are un rol foarte mare de jucat în săptămânile şi lunile care vin. Noi toţi în Europa centrală suntem îngrijoraţi și simțim o solidaritate și simpatie pentru intelectualitatea democratică din România...”
XS
SM
MD
LG