Linkuri accesibilitate

România nu intră în spațiul Schengen în 2011 (Adevărul)


72% dintre români cred că statul trebuie să le asigure locuri de muncă (România liberă)

Agentiile de presa si versiunile on-line ale ziarelor din Romania au inregistrat imediat stirea despre renumararea voturilor de la ultimul scrutin din Republica Moldova. Hotnews pune in circulatie si reactii ale liderilor politici. Alexandru Tanase, de la liberal-democrati, si Andrei Volentir, in numele democratilor, sustin deopotriva ca aceasta operatiune nu va schimba raportul de forte si va fi o noua cheltuiala mare si inutila. Presedintele liberal Mihai Ghimp, este chiar increzator ca numaratoarea va identifica si cele doua voturi de care Alianta pentru Integrare Europeana ar avea nevoie pentru a alege seful statului.

Romania libera informeaza azi si despre stadiul negocierilor pentru formarea unei noi coalitii democratice. Premierul Vlad Filat a fost de acord ca partidul sau si el insusi sa renunte, in viitoarea coalitie, la functia de premier si sa o accepte pe cea destul de nesigura de presedinte al statului, in timp ce liberalii sunt dispusi sa cedeze pozitia de speaker al parlamentului. Ziarul anunta pentru asta-seara o noua reuniune a liderilor partidelor dmeocratice.

Potrivit ziarului Adevarul, Romania ar urma sa nu intre in spatiul Schengen anul viitor din pricina numarului mare de pasapoarte pe care le acorda moldovenilor. Aceasta pozitie este atribuita noului secretar de stat pentru afaceri europene din guvernul francez, Laurent Wauquiez care sustine ca Romania nu recunoaste granita cu Republica Moldova. Presa de la Bucuresti preia si reactia Ministerului roman de Externe, care dezminte afirmatia.

Datele unui recent sondaj de opinie din Romania indica un procent uimitor (circa 60%) al celor care cred ca a fost o idee buna comunismul, dar a fost prost aplicata. In mod nelinistitor, jumatate dintre intervievati sunt adeptii unei economii planificate, iar 83% sustin ca regimul comunist nu i-a afectat cu nimic. “Pot fi blamati cei carora li s-a facut lehamite de aceasta buimaca libertate?” – se intreaba Marian Sultanoiu, de la Gandul. “In niciun caz, atata timp cat ei au fost cobaii implementarii unei idei colosale, dar extrem de prost aplicate timp de 20 de ani: democratia” – suna raspunsul.

Cristian Campeanu, de la Romania libera, este insa indignat: daca 72% dintre romani cred ca statul trebuie sa le asigure locuri de munca, “poate nu meritam sa fim liberi. Ceva este foarte in neregula cu materialul nostru social”. Derapajul e pus pe seama esecului grav din educatie si a faptului ca estul Europei nu a suferit un proces de decomunizare, dupa modelul denazificarii Germaniei postbelice.
XS
SM
MD
LG