Linkuri accesibilitate

Drepturile omului - plusuri și minusuri în Moldova


Teodor Cîrnaț
Teodor Cîrnaț

Teodor Cîrnaț: Dreptul politic e bine respectat. Rău stăm în ceea ce priveşte dreptul de a nu fi supus torturii. Iar în cazul Vardanean Chișinăul a omis să facă presiuni prin intermediul Consiliului Europei.










Europa Liberă: „
Domnule Cîrnaţ, azi e Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Cum se respectă drepturile omului în Republica Moldova?”

Teodor Cîrnaţ: „În Republica Moldova, se respect drepturile omului numai în aspect general, mai multe se referă aceasta la drepturile civile. Mai puţin se referă la drepturile economice şi sociale, deoarece din această categorie fac parte dreptul la muncă, dreptul la protecţia social, la asistenţa social, la ocrotirea sănătăţii. La acest capitol, statul are prea mari carenţe. Are mari progrese în ceea ce priveşte dreptul la vot, dreptul de a fi votat. Dreptul politic e bine respectat. Mai rău stăm în ceea ce priveşte dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentului inuman şi degradant. Întotdeauna a avut probleme în acest sens statul Republica Moldova, cu toate guvernările. Una din condiţiile care fac ca Moldova să fie privită în culori negre la Consiliul Europei şi Uniunea Europeană este faptul că în Moldova se aplică tortura, tratamentul iuman şi degradant”.

Europa Liberă: „Multe din drepturile nerespectate pe care le-aţi numit ţin de confortul zilnic al cetăţeanului. Cum se întîmplă că în Republica Moldova aceste drepturi nu sînt respectate?”

Teodor Cîrnaţ: „Putem să spunem că drepturile omului apar doar atunci cînd există un raport între persoană şi stat. Adică dacă nu se respectă drepturile omului, statul e vinovat. Dacă se încalcă dreptul la viaţă, la integritatea fizică şi psihică, dreptul de a nu fi supus torturii etc., înseamnă că mecanismele statale, care trebuie să le asigure, nu funcţionează. Înseamnă că nu funcţionează bine poliţia, că procuratura nu investighează cazurile de tortură, că judecătorii nu pedepsesc persoanele care aplică tratamentul inuman şi degradant, că Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie nu elucidează pe deplin aceste cazuri. Mai mult, sînt vinovaţi, de fapt, funcţionarii care trebuie să garanteze aceste drepturi”.

Europa Liberă: „Nu putem să nu vă întrebăm despre jurnalistul Vardanean care e arestat la Tiraspol. Face tot ce-i stă în puteri statul moldovenesc pentru a respecta drepturile acestui ziarist şi cetăţean?”

Teodor Cîrnaţ: „Eu sînt de părere că cazul Vardanean e unul excepţional, fiindcă ziaristul e ţinut de un regim separatist-secesionist. Dar ce face statul Moldova ca pe teritoriul său – căci stînga Nistrului e teritoriul său – să garanteze tuturor persoanelor drepturile şi libertăţile stipulate de Constituţie? Sînt de părere că face mai mult acţiuni declarative decît acţiuni reale. Ştim bine că controlul asupra regimului din stînga Nistrului îl deţine Federaţia Rusă. Înseamnă că cheia rezolvării cazului Vardanean e la Moscova. Moldova în ultimul timp face foarte puţin pentru a internaţionaliza cazul Vardanean. Pentru că ar putea face presiuni asupra Rusiei prin intermediul Consiliului Europei, unde Federaţia Rusă e membră cu drepturi depline, şi prin intermediul ONU. Foarte puţin sînt utilizate aceste mecanisme pentru a fi eliberat domnul Vardanean”.
XS
SM
MD
LG