Linkuri accesibilitate

IDIS Viitorul recomandă taxa de abonament pentru Teleradio Moldova


Cornel Ciurea și Sergiu Rusanovschi (IDIS Viitorul)
Cornel Ciurea și Sergiu Rusanovschi (IDIS Viitorul)

Sergiu Rusanovschi: „Taxa stabileste o legătură adiționala între organizațiile publice de radiodifuziune și consumatori.”

Institutia publica Teleradio Moldova este influentata de politicieni prin simplul fapt ca ei stabilesc in fiecare an bugetul acesteia, arata studiul realizat de juristul asociat al Institutului Viitorul, Sergiu Rusanovschi, care recomanda ca cetatenii sa contribuie in mod direct la finantarea Teleradio Moldova.

Sergiu Rusanovschi: „Taxa stabileste o legatura aditionala intre organizatiile publice de radiodifuziune si consumatori. In cele mai multe state, acceptarea publica a acestei taxe este relativ inalta. Exista si dezavantaje: caracterul static al veniturilor. Numarul gospodariilor casnice nu creste atit de semnificativ.”

Din lista unor state europene care platesc taxe pentru radio si TV, fiecare familie din Elvetia plateste 29 de euro lunar, din Germania – 19 euro. Romania are cea mai mica taxa de 0,9 Euro.

Sergiu Rusanovschi: „România are o legislatie deja din 1994, care se refera la instituirea taxei de abonament. Problema Romaniei este ca aceasta taxa nu a fost supusa unor reconsiderari din 2003. Alta problema este ca multe gospodarii sunt declarate ca fiind scutite de aceasta taxa, asa ca numai 60 la suta din locuinte achita aceasta taxa.”

Corina Fusu, presedinta a Comisiei parlamentare care se ocupa si de mass-media, spune ca taxele ar trebui incluse, chiar daca n-ar fi intrutotul acceptate de contribuabili.

Corina Fusu: „Statul nu are bani sa finanteze mai multe domenii, dar se si impotriveste in creearea unor fonduri speciale, mecanisme alternative, care ar veni chiar in ajutorul bugetului de stat. I-ar face pe cetateni mai activi in viata societatii.”

Presedintele Teleradio Moldova, Constantin Marin a spus ca fiecare cetatean deja contribuie la finantarea companiei prin achitarea taxelor care ajung in buget.

Constantin Marin: „Aceasta taxa de abonament va fi si, categoric, urmeaza sa fie aplicata, din punctul meu de vedere, dar in mod foarte treptat, pentru ca omul sa realizeze ca el prin aceasta taxa exercita controlul asupra institutiei care vine sa-l reprezinte si in care el se regaseste.”

Inca in anul 2002, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei recomanda Republicii Moldova sa adopte un sistem mixt de finantare a institutiilor publice de radio si televiziune.
Previous Next

XS
SM
MD
LG