Linkuri accesibilitate

Trilaterala optimistă (Timpul)


Cine vrea majorarea preţurilor la călătoriile în maxi-taxi (Economist).


Timpul scrie astăzi că o alianţă de centru-dreapta este totuşi posibilă, iar concluzia vine după negocierile de ieri dintre PLDM, PL şi PD, pe care ziarul le numeşte „trilaterală optimistă”. Continuînd tema, Constantin Tănase scrie că astăzi, poate mai tranşant ca altădată, problema se pune încotro va porni R. Moldova - va avansa spre civilizaţia europeană sau va porni, la braţ cu Voronin, înapoi, spre Asia.

Ziaristul face o retrospectivă a tuturor schimbărilor pe care le-a suferit până acum partidul de care depinde acest lucru în prezent - numit tradiţional „PD-ul lui Diacov” - şi scrie: „Nu ştiu dacă Diacov împărtăşeşte întru totul fîţîiala lui Lupu între comunişti şi liberali-democraţi, în schimb ştiu cu certitudine că mulţi membri simpli ai PD-ului nu sunt încântaţi de perspectiva alierii cu Voronin.”

Pe Gheorghe Budeanu de la acelaşi ziar îl miră lipsa de reacţie a Chişinăului faţă de ceea ce numeşte „scrutinul anticonstituţional din regiunea separatistă”. De ce Chişinăul nu-i face Moscovei note de protest, pentru participarea la observarea acestui scrutin, se mai întreabă jurnalistul.

Iar cei de la Panorama au analizat lista de deputaţi din noul Soviet Suprem de la Tiraspol şi trag concluzia – Transnistria va fi guvernată de businessmani. Cele mai multe sufragii i-au revenit partidului „Obnovlenie”, precizează ziarul, iar acesta este susţinut de firma „Sheriff”. Deputaţi au devenit din nou atât şeful de la „Sheriff”, Ilia Cazmalî, cât şi directorul uzinei din proprietatea acestei companii - „Kvint”-ul lui Oleg Baiev, mai precizează publicaţia.

Cine vrea majorarea preţurilor la călătoriile în maxi-taxi, se întreabă Economist şi vine cu precizarea - majorarea nu ar fi fondată din punct de vedere economic şi ar putea avea în spate interese politice. Jurnaliştii au ajuns la această concluzie după ce au discutat cu directorii celor mai mari trei companii ce administrează cca. 600 de unităţi de transăport din Chişinău, care au afirmat că nu susţin cererea de majorare. Scumpirea mototorinei ce este invocată a condus la o majorarea a cheltuielilor cu cel mult 30 de lei pe unitate de transport, spun aceştia, pe când o creştere a tarifului cu 2 lei, aşa cum se cere, ar conduce la creşterea profitului cu tocmai 300 de lei pe unitate.
XS
SM
MD
LG