Linkuri accesibilitate

Politica de deasupra politiciiÎncă o dată, complexul politic și moral care coagulat în jurul Moldovei, în ultimul an, e uluitor. Moldova a ajuns rapid într-o situație cu totul și cu totul neobișnuită în relațiile internaționale și, mai ales, în realțiile UE cu state dinafara sau chiar cu unele state din interiorul Uniunii. E practic imposibil de găsit un precedent pentru această situație de acord perfect.

Absolut toate semnalele care vin de la Bruxelles sînt pozitive, toți funcționarii Comisiei Europene care au avut de-a face cu Moldova se declară impresionați de seriozitatea și deschiderea administrației de la Chișinău iar iar programele europene angajate sau viitoare trec într-o viteză remarcabilă de la proiect la execuție. Nici o umbră de îndoială și nici un obstacol notabil nu bruiază relațiile directe. Nici una din reținerile cu care UE a învățat să lucreze în relațiile cu statele ex-sovietice nu mai e vie în negocierile cu Moldova.
Pe scurt, Moldova e la un pas de feeria politică totală.

Vizita la Chișinău a Președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, a încoronat procesul. De aici înainte, rămîne o singură întrebare: va reuși Moldova să fructifice acest moment istoric aproape neverosimil? Întrebarea e impusă tocmai de calitatea momentului. E aproape sigur că Moldova nu se va mai afla într-o poziție atît de favorabilă mult-mult timp de acum înainte. Asemenea deschideri sau alinieri ireproșabile apar rar, poate o dată într-un secol. Cine trece pe lîngă asemenea momente pierde aproape tot. Moldova e o țară mică și țările mici nu au de ales: prind momentele în care marile puteri au interesul să lucreze cu și pentru ele sau cad între roțile istoriei.

Se poate discuta enorm pe tema destinului istoric exigent cu țările mici. Însă asmenea discuții pot aștepta sau trebuie puse să aștepte. Acțiunea e mult mai importantă și, tocmai din acest motiv, politicienii moldoveni au o răspundere formidabilă. Orice ezitare și orice calcul lateral pot scoate Moldova din joc. Evident istoria nu duce lipsă de colțuri și periferii pregătite pentru anonimatul și mizeria țărilor mici care nu se pricep să îți joace cartea. Însă Moldova poate evita acest drum.

Relația cu Europa e deschisă. Moldova e așteptată cum n-a mai fost așteptat nici un stat mic iar ocazia care se arată astăzi va dura puțin. Europa e gata să își alăture Moldova dar e, în același timp, hotărîtă să închidă foarte curînd dosarul estic, oricare ar fi răspunsul de la Chișinău. Toți cei de care depinde relansarea Alianței pro-europene ar trebui să știe că au în față o decizie istorică. O decizie politică mult peste datele jocului politic.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG