Linkuri accesibilitate

Explicații sociologice ale nostalgiei comuniste (România liberă)


Necesitatea aplicării adecvate a unor idei bune (22)

Din nou despre sondajul de opinie care a scos la iveala un procent foarte mare de romani cu aparenta nostalgie a regimului comunist. Mircea Kivu cauta explicatii pentru raspunsurile date in chestionarele sociologice. El spune ca, grosso modo, comunismul poate fi rezumat la rapirea libertatii si respectiv privarea de un nivel de trai decent. Ca defect fatal al comunismului, a doua chestiune nu mai are astazi aceeasi relevanta. Clasa muncitoare dinainte de 1989 avea macar case si salarii asigurate, cel mult oamenii inghetau de frig in apartamente. Acum muncitorii de atunci sunt oameni in varsta, cu pensii inghetate si ingheata din nou in case, pentru ca nu–si pot asuma costurile intretinerii.

Kivu mai aduce in discutie si categoria celor foarte tineri, care pe vremea lui Ceausescu au fost cat de cat feriti de lipsuri, prin grija parintilor lor. Azi se confrunta cu un sistem de educatie decrepit si nu-si gasesc locuri de munca. Asadar, si aici “dupa condamnarea oficiala a regimului comunist, perceptia publica a acestuia tinde sa devina una neutra, daca nu pozitiva. Discursul populist capata tot mai mult audienta, colapsul economic pare mai usor de evitat decat cel al democratiei” (scrie Mircea Kivu, in Romania libera).

In saptamanul 22, Andrei Cornea se opreste la acelasi sondaj si are curiozitatea sa verifice dupa modelul “comunismul a fost o idee buna, rau aplicata” mai multe dintre institutiile si valorile actuale: Parlamentul – o idee buna, dar care pare deja rau aplicata; capitalismul – in varianta autohtona a capitalismului de cumetrie cel putin - de asemenea e o idee rau aplicata; chiar si partidele politice – unele dintre ele idei bune – se aplica prost. Exemplele date de Andre Cornea sunt Partidul National Liberal si Partidul Democrat Liberal. Concluzia, cam descumpanita, a acestui comentariu este ca se impune de urgenta aplicarea buna a unor idei bune, altfel, in scurt timp sociologii vor constata ca democratia a fost o idee buna, rau aplicata.
XS
SM
MD
LG