Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: un dosar fabricat de structuri de putere neconstituționale


Ernest Vardanean

Vardanean şi Cazac sunt doar vârful aisbergului, cazurile de încălcare a drepturilor omului sunt mult mai multe.


Jurnalistul Ernest Vardanean a fost condamnat ieri, la 15 ani privaţiune de libertate de Curtea Supremă de Justiţie a nerecunoscutei republici nistrene. Portalul de ştiri Lenta PMR face trimitere la un comunicat de presă al MGB-ului transnistrean în care spune că Ernest Vardanean a fost condamnat pentru înaltă trădare. Ce soluţii există acum şi ce se mai poate face pentru eliberarea jurnalistului, aflăm de la vicepremierul Victor Osipov şi avocatul familiei Vardanean, Alexandru Postica.

Europa Liberă: Dle Postica, aveţi o confirmare a deciziei Curţii Supreme din Tiraspol, despre care anunţă portalul de ştiri Lenta PMR, care la rându-i face trimitere la un comunicat de presă al MGB-ului transnistrean?

Alexandru Postica: „Unica confirmare este sursa de pe internet, care face referire la un comunicat de presă al aşa-numitului minister al securităţii naţionale, prin care se confirmă că Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani privaţiune de libertate. La fel, este şi declaraţia mamei acestuia cu referire la spusele avocatului dânsului”.

Europa Liberă: Dle Osipov, dvs aveţi vreo confirmare din alte surse? De la OSCE sau de la Tiraspol? Aţi reuşit să-i contactaţi?

Victor Osipov: „Vă daţi seama că în condiţiile unei asemenea comunicări din partea autorităţilor de la Tiraspol nu putem nici noi să avem o altă confirmare. Aş vrea să vă spun că, urmărind modul în care s-au comportat în acest caz autorităţile neconstituţionale şi discuţiile pe care le-am avut cu reprezentantul politic de la Tiraspol, trebuie să recunoaştem că ne aşteptam să apară o condamnare în acest dosar. De fapt, una din problemele majore, dar nu singura, era accesul unor avocaţi credibili, care, cu adevărat, să apere interesele lui Ernest Vardanean la proces.
Vicepremierul Victor Osipov


Însuşi faptul că printr-un comunicat al MGB-ului s-a anunţat sentinţa, denotă subtextele acestei operaţiuni de fabricare a dosarului împotriva lui Ernest Vardanean care vine să demonstreze forţa structurilor de securitate şi faptul că ele pot lua măsuri drastice atunci când se aduc ameninţări aşa-numitei statalităţi transnistrene”.

Europa Liberă: Dle Postica, există şanse ca decizia să fie contestată?


Alexandru Postica: „Şansa de a fi contestată există, nu ştiu dacă a există o şansă ca el să fie eliberat prin decizia aceleiaşi instanţe. Dacă vedem procedura lor, teoretic ar fi posibilă depunerea unei cereri de recurs împotriva acestei decizii, dar care va fi examinată, iarăşi, de către colegii aşa-numitei judecătoare Mamei, din aceeaşi judecătorie supremă, de către un colegiu lărgit.

Prin urmare, avocatul care este desemnat pentru Ernest Vardanean din regiunea transnistreană ar putea depune o cerere de recurs, însă nu cred că decizia ar putea fi alta decât cea care a fost pronunţată, având în vedere caracterul politizat al dosarului şi indicaţiile clare a aşa-numitului de a fi condamnat dl Vardanean”.

Europa Liberă: Dle Postica, aţi depus o petiţie la CEDO. Ştiu că aţi cerut ca dosar lui Ernest Vardanean să fie examinat în regim de urgenţă. Nu există un răspuns până în ziua de astăzi. Este o explicaţie pentru această situaţie?


Avocatul Alexandru Postică
Alexandru Postica
: „Cererea, într-adevăr, a fost depusă începând cu luna mai. Dosarul este înregistrat la Curtea Europeană. O decizie privind comunicarea de urgenţă nu a fost luată de către CEDO, având în vedere mai multe circumstanţe, în special, după cum s-a comunicat, numărul mare de dosare prioritizarea cazurilor şi alte criterii”.

Europa Liberă: Dle Osipov, în luna octombrie, când dosarul lui Vardanean a ajuns în instanţă, dvs aţi declarat că dosarele Vardanean si Cazac nu mai au potenţial distructiv pentru Chişinău. După verdictul curţii supreme, vă păstraţi aceeaşi părere?


Victor Osipov: „Va trebui să fac o nuanţare, am spus atunci că nu mai au potenţialul distructiv pe care mizaseră autorii lor atunci când le-au declanşat. Sigur că în prima fază aceste dosare au avut o rezonanţă internaţională puternică, au generat presiuni asupra Tiraspolului, de altfel, probabil că cei de la Tiraspol se aşteptau la asemenea presiuni, iar rezistenţa lor în faţa opiniei publice internaţionale şi în faţa apelurilor venite din partea instituţiilor europene şi internaţionale cred că este una dintre modalităţile prin care încearcă să se impună sfidând pe toţi şi toate, dorind să arată cât sunt ei de „independenţi” şi puternici.

În acelaşi timp, legat de procesul în sine, sigur că nu pot spune că nu ne interesează, dimpotrivă cazul celor doi este de o mare sensibilitate pentru autorităţile de la Chişinău şi vom face o evaluare de etapă, acum, după ce s-a început cu pronunţarea sentinţelor în cazul lui Ernest Vardanean şi urmează şi Ilie Cazac, ştim asta, pentru a vedea ce măsuri vom lua în continuare.

Pot doar să menţionez că, în orice caz, guvernul de la Chişinău a întreprins o serie întreagă de acţiuni diplomatice, de altfel, care însă au fosr ignorate. Ceea ce vreau să menţionez este că măsurile pe care autorităţile moldoveneşti le vor întreprinde şi de acum încolo, vor fi gândite astfel încât să nu dăuneze populaţiei din stânga Nistrului. Evident, noi am putea să introducem anumite restricţii sau sancţiuni, vorbind la modul general, teoretic, dar nu ne putem permite ca pe baza tragediei pe care o suportă doi oameni în această regiune să afectăm zeci sau sute de oameni”.

Europa Liberă: Tactica guvernului va rămâne şi în continuare una discretă?


Victor Osipov
: „Tactica guvernului nu este una doar discretă, are şi partea sa vizibilă însă are mai multe componente”.

Europa Liberă: „În campania pentru eliberarea lui Vardanean s-au implicat OSCE, UE si SUA. Moscova nu s-a implicat. De ce?


Victor Osipov: „Este greu să comentez şi voi spune doar că în incidente asemănătoare poate mai mici ca amploare, care aveau loc anterior şi ştiţi foarte bine pe parcursul acestui an când autorităţile moldoveneşti au schimbat abordările, au trecut la o tactică constructivă în relaţiile între Chişinău şi Tiraspol, forţele care s-au împotrivit procesului de sporire a încrederii au generat tot timpul incidente.

A fost, pentru prima oară în toată această perioadă de când există problema transnistreană, reţinut de câteva ori comandantul trupelor moldoveneşti de pacificare. Au fost şi alte cazuri. Tot timpul am avut asemenea situații complicate în care reprezentanţii Federaţiei Ruse ne-au sprijinit şi chiar au avut un cuvânt hotărâtor de sus ştiindu-se că au influenţă în această regiune. În ceea ce priveşte cazurile celor doi arestaţi, au fost mult mai pasivi decât în alte situaţii. Nu știu care este explicaţia”.

Europa Liberă: Dar cazul Vardanean, nu este o confirmare a faptului că Chişinăul nu poate să facă nimic pentru cetăţenii săi din stânga Nistrului? Nu este o subminare a măsurilor de încredere?

Victor Osipov
: „Această generalizare nu poate avea ca suport aceste două cazuri. Chişinăul poate să facă şi face multe pentru cetăţenii săi din stânga Nistrului. Ştiţi măsurile pe care le-am luat în acest am şi care au dat rezultat. Noi, fără îndoială, vom continua eforturile pentru a oferi suport acestor cetăţeni, pentru că ei se află într-o situaţie mult mai grea decât cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului şi noi avem aceleaşi obligaţii faţă de dânşii. Aşa cum spuneam mai sus cele două cazuri sunt, fără îndoială, utilizate de anumite grupuri de influenţă, în special care vin din zona serviciilor de securitate, pentru a le contrapune eforturilor pozitive”.

Europa Liberă: Dle Postica, putem spune că cazul Vardanean urmeaza cazul Ilie Ilascu? Vardanean trebuie sa se resemneze cu decizia de condamnare?

Alexandru Postica: „Nu cred că nici Vardanean, nici noi nu trebuie să ne resemnăm cu decizia luată, având în vedere că este o decizie complet ilegală. Nu aş fi de acord nici nu dl Osipov că aceste două cazuri nu pot submina relaţiile sau discursul care există. Să nu uităm ca cazul Vardanean şi Cazac sunt doar vârful aisbergului, în realitate de încălcare a drepturilor omului sunt mult mai multe şi doar datorită mass-mediei care a promovat aceste idei în ceea ce priveşte eliberarea lui Vardanean şi Cazac, aceste cazuri au devenit cunoscute. Guvernul ar trebui să ia o atitudine individuală faţă de fiecare caz separat”.

Victor Osipov
: „Mulţumesc pentru sfaturile oferite guvernului. Aş ruga să fiţi atenţi la ceea ce spun eu. Aceste două cazuri nu pot servi drept temei pentru a opri eforturile guvernului de a adopta decizii care să ajute populaţia din stânga Nistrului, aşa am spus şi eforturile de consolidare a eforturilor în general. Noi nu vom înceta să mergem pe această cale care este susţinută la nivel internaţional”.

Alexandru Postica
: „Când am spus organele guvernamentale, am avut în vedere toată structura guvernamentală, inclusiv organele Procuraturii care de mult ar fi trebuit să intenteze dosare penale, inclusiv pe judecătoriic are au emis decizii ilegale în privinţa acestor doi tineri. În cazul lui Vardanean se cunoaşte cine a condus ancheta de urmărire penală, cine a pronunţat decizia ilegală şi nu văd niciun împiediment ca organele Procuraturii să emită un mandat de arest pe numele persoanei respective.”

Victor Osipov
: „Guvernul nu poate să dea indicaţii procuraturii. Ea acţionează în baza legii. Procuratura nu este un organ guvernamental, este o autoritate de stat”.
XS
SM
MD
LG