Linkuri accesibilitate

Tortura psihică la care a fost supus Vardanean (Adevărul)


„Asasinarea Romaniei” (România liberă)

Presa din Romania a anuntat prompt cu ce s-a soldat renumararea voturilor in Republica Moldova: cu nimic, numarul de mandate obtinute in Parlamernt de partidele politice a ramas neschimbat, diferentele de scor fiind nesemnificative - cateva sute de voturi. Aceasta informatie il citeaza pe premierul Vlad Filat, cu declaratii facute la Bruxelles, pe fondul unei asteptari destul de implicate. Adevarul noteaza ca, la aceasta interventie, sala a fost plina in capitala europeana, iar declaratiile lui Filat privite ca semnificative in competitia ruso-europeana pentru castigarea influentei in tara de peste Prut. Cotidianul de la Bucuresti informeaza de asemenea ca renumararea ceruta de comunisti a costat statul aproape un milion de dolari. Sunt reamintite recentele vizite ale unor oficiali straini la Chisinau. Ministrii de externe polonez Radek Sikorski si suedez Karl Bildt, precum si seful Parlamentului European Jerzy Buzek, au pledat pentru reconstruirea unei aliante proeuropene. Moscova a trimis, spre contracarare, pe seful administratiei de la Kremlin, Serghei Nariskin, se mai arata in Adevarul.

Acelasi ziar citeaza ProTV Chisinau via Mediafax in legatura cu condamnarea la 15 ani de inchisoare pentru inalta tradare si spionaj in favoarea Republicii Moldova a jurnalistului moldovean Ernest Vardanean. Sentinta a fost pronuntata de Curtea Suprema de Justitie din Transnistria. Cititorii romani afla din aceasta stire si ca familia lui Vardanean pune pe seama torturii psihice recunoasterea acestor acuzatii.

Cristian Campeanu face in Romania libera un bilant al anului 2010, sub titlul “Asasinarea Romaniei”. In opinia sa, politicienii au compromis in mod iresponsabil efectul de stabilizare al masurilor anticriza. Puterea s-ar face vinovata de reducerea deficitului bugetar intr-un mod care i-a lipsit pe oameni de protectie sociala si a nemultumit practic pe toata lumea. In loc de 25% sacrificati din randul bugetarilor, practic toti bugetarii au fost afectati prin reducerea cu 25% a salariilor, iar economia – destabilizata de prabusirea puterii de cumparare. Comentatorul de la Romania libera considera ca era preferabila trecerea in somaj a unui sfert dintre angajatii la stat, ceea ce ar fi eliberat de la sine, chiar daca dureros, spiritul de initiava. In acelasi articol, opozitia este criticata pentru razboiul neintrerupt cu Traian Basescu si cu coalitia de guvernare, cand ar fi fost nevoie de o sustinere tacita a eforturilor de stabilizare.
XS
SM
MD
LG