Linkuri accesibilitate

19.12 - București: Ex-premierul Mugur Isărescu și președinția BNR


Mugur Isarescu
Mugur Isarescu

Ion Iliescu şi Adrian Năstase au declarat pe rând că intenţionează să-l înlocuiască pe Isărescu de la conducerea BNR.


19 decembrie 2000


Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

Ex-premierul Mugur Isărescu și președinția BNR.

„Devin tot mai limpede că noua putere i-a pus gând rău fostului premier Mugur Isărescu. Imediat după câştigarea alegerilor, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au declarat pe rând că intenţionează să-l înlocuiască pe Isărescu de la conducerea Băncii Naţionale.

Un posibil candidat ar fi Florin Georgescu, fost ministru de finanţe în cabinetul Văcăroiu. Isărescu pare însă decis să se întoarcă la conducerea BNR „legea mă obligă” a declarat premierul.

În noiembrie 1998, Isărescu a fost reconfirmat la conducerea Băncii pentru încă 8 ani iar legea îi garantează dreptul de a se întoarce la BNR după terminarea mandatului de premier.

Viitorul ministru al informaţiilor publice, Vasile Dîncu, a lansat un veritabil tir de acuze la adresa lui Isărescu, căruia îi neagă independenţa politică. Adrian Năstase pe de altă parte susţine că la guvern s-ar distruge dosare legate de privatizări dubioase, acuzaţie respinsă categoric de Mugur Isărescu. El a explicat că anumite copii după diverse decizii de guvern pot fi distruse, nu arse, dar că există o evidenţă a acestor acte.

Se pare că în 1996, când guvernarea PDSR a predat puterea, situaţia a fost şi mai jalnică, după cum declară Victor Ciorbea, primul premier al CDR: „Nu am mai găsit nici racorduri la computere”.
Numai că atunci nu s-a vorbit prea mult despre dezordinea găsită în arhive şi printre documente”.
XS
SM
MD
LG