Linkuri accesibilitate

Atitudini fundamentaliste și antidemocratice la Mitropolia Moldovei (Timpul)


Un brad de Crăciun între 1 și 50 de euro (Unimedia.md).


Din Timpul, singurul ziar pe hîrtie care iese astăzi, aflăm că procuratura raională Soroca investighează cum în satul Rubleniţa, Soroca, s-a întâmplat de au fost încurcaţi sacii cu buletinele de vot. Cazul a fost descoperit în cadrul renumărării voturilor de miercurea trecută, renumărare iniţiată de comunişti care, cu excepţia acestui caz, nu a modificat decât cu câteva sute de voturi rezultatele alegerilor, prin urmare numărul de mandate a rămas acelaşi pentru fiecare concurrent electoral.

Spre deosebire de jurnaliştii care săptămâna trecută fie au ironizat, fie s-au lamentat deplângând prestaţia antidemocratică a premierului Vlad Filat pentru somaţia acestuia de a scoate din vânzare cartea „Sexul povestit celor mici”, Constatin Tănase de la Timpul se declară preocupat de alt aspect al problemei: cu certitudine premierul a făcut acest pas presat de cercuri clericale, scrie Tănase, iar ceea de ce ar trebui cu adevărat să bată alarma presa ar fi, potrivit lui, faptul că actuala conducere a Mitropoliei Moldovei manifestă tot mai des atitudini fundamentaliste şi antidemocratice.

Ziariştii de la Unimedia.md au calculate cât i-ar costa pe părinți să-și surprindă copiii de Revelion. Un brad - de la 100 la o 1000 de lei, un Moș Crăciun - de la 10 la 50 de euro, este concluzia site-ului.

Iar de pe Stireazilei.md putem afla că un cetăţean rus vrea sa-si revendice un teren din centrul Chisinaului, de un hectar intreg, pamânt pe care, dacă-l primeşte, promite sa-l doneze Mitropoliei Moldova. Este vorba despre Gheorghii Fomin din orasul Sankt-Petersburg, Federatia Rusa, ai carui bunei si strabunei au locuit la Chisinau, iar bărbatul spune că terenul de la intersectia str. Ciuflea cu bd. Stefan cel Mare si Sfant, a apartinut familiei sale, expropriată de sovietici în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Gheorghii Fomin spune ca a mostenit acest teren din generatie in generatie si ca are actele de proprietate ale stramosilor, in original.

Iar hotnews.md publică detalii despre acuzaţiile pe care autorităţile suedeze i le aduc lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, site aflat la originea dezvăluirii a mii de documente diplomatice americane. Detaliile au fost dezvăluite de ediţia online a ziarului The Guardian care publică un document al poliţiei de la Stockholm accesat însă în mod neautorizat de ziariştii britanici.

Sărmanul Vardanean”, este titlul unui material plasat pe blogul lui Vitalie Cojocari. „Un amic român mă întreabă: chiar a fost spion jurnalistul acela din Transnistria?, scrie bloggerul. Mărturisesc, întrebarea m-a blocat pe moment. Pur şi simplu, nu are nicio logică şi e împotriva normalităţii acestei lumi. Un om nu poate fi învinuit de Regatul de peste nouă mări şi nouă ţări că ar fi omorât cinci spiriduşi. Şi ştiţi de ce? Pentru că acest regat nu există decât în capul unora. Nici Transnistria nu există, deci nu poate învinui pe nimeni de trădare. Conştiinţa publică trebuie să conştientizeze un lucru: oricine nu este de acord cu existenţa Transnistria poate intra în vizorul securităţii de la Tiraspol pentru că a atentat la „siguranţa statului”.
Sincer, mi-e milă de colegul Ernest, mai scrie Vitalie Cojocari pe blogul său. Este într-o situaţie a naibii de complicată. Practic, a fost abandonat de către toţi.
XS
SM
MD
LG