Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean - Julian Assange: vieți paralele (Adevărul)


Marele Război Politic de Zece ani (Evenimentul zilei)

Ziarul Adevarul urmareste indeaproape cazul Vardanean. In editia electronica de astazi exista stirea ca judecatoarea care l-a trimis dupa gratii pentru 15 ani pe jurnalistul moldovean a fost avansata rapid de liderul separatist Igor Smirnov. Ana Mamei era simplu judecator la o instanta de fond la data cand a dispus arestarea lui Vardanean. Trei luni mai tarziu, ea devenea magistrat la Curtea Suprema de Justitie, prin decret al lui Smirnov. Stirea remarca eficienta iesita din comun a judecatoarei care a audiat in cateva saptamani zeci de martori si a finalizat dosarul in mai putin de doua luni.

Un comentariu semnat, de asememea in Adevarul, de Ramona Ursu pune fata in fata cazul lui Julian Assange, inventatorul Wikileaks, cu cel al lui Ernest Vardanean. In timp ce Assange este tratat ca o vedeta si se pregateste de o detentie la vila unui prieten bogat, Vardanean va merge intr-o colonie cu regim sever. In loc de cautiune, cum a primit australianul, moldoveanul tocmai a iesit dintr-o reeducare stalinista in stil Pitesti. Rezultatul - a pledat vinovat in fata unui tribunal care l-ar face mandru pe Stalin. Nimic din revolta lumii libere in cazul Wikileaks. La Chisinau abia s-a inregistrat, “o pozitie anemica a Ambasadei Statelor Unite”, mai arata Ramona Ursu.

Previziune sumbra asupra anului 2011 in comentariul lui Sorin Ionita din Evenimentul zilei: pentru Romania, se reia manejul infernal al campaniilor electorale inlantuite, intrucat in vara lui 2012 vor fi alegeri locale. Deceniul care urmeaza va numara cinci ani electorali, care, socoteste comentatorul, se vor concretiza in “campanii absurde, veninoase, distorsionante de dezbatere publica rationala”. Este insa deceniul care se va finaliza cu presedintia Romaniei la Uniunea Europeana, in al doilea semestru din 2019. Or, se vede deja, arata Sorin Ionita, ca sistemul politic romanesc nu e capabil precum cel american sa se adapteze unui asemenea calendar. Partidele din Romania nu pot face simultan si lupta electorala si guvernare rezonabila. O concluzie care se regaseste in formula din final: urmeaza Marele Razboi Politic de Zece ani.
XS
SM
MD
LG