Linkuri accesibilitate

Comentarii în legătură cu blocarea aderării României la spațiul Schengen


Alina Mungiu Pippidi: „Când răspunderea e greu de atribuit, fiecare se poartă iresponsabil”

Comentarii infierbantate in presa de azi in legatura cu blocarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, la solicitarea Frantei si a Germaniei. Vlad Stoicescu critica apasat in Evenimentul zilei reactia autoritatilor romane – este vorba, in speta, de reactia ministrului de externe Teodor Baconschi si de cea a presedintelui Traian Basescu. Cea dintai e considerata “lamentabila”, cea prezidentiala – “penibila”. Reprosul principal este acela ca atat seful diplomatiei cat si seful statului au adus in discutie indeplinirea evidenta de catre Romania a criteriilor formale de aderare la spatiul Schengen. “Le-a luat cineva in seama atunci cand ele, spre beneficiul nostru, n-au fost aplicate?” – se intreaba comentatorul, referindu-se la momentul acceptarii Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Alti comentatori incearca sa distinga a cui e vina, dupa ce doua zile la rand titluri si relatari de presa au plasat-o indistinct in zona puterii. In Gandul, Bogdan Munteanu admite ca presedintele Basescu ar putea avea o parte din vina la neincrederea Parisului si Berlinului in Romania, dar inclina mai degraba sa explice decizia prin “ipocrizia acestor foste mari imperii”.

Faptul ca vina nu poate fi atribuita cu precizie este considerat un handicap in articolul saptamanal al Alinei Mungiu Pippidi, din Romania libera. Sigur, arata comentatoarea, Traian Basescu ar putea fi facut vinovat pentru ca a vorbit in exces despre pasapoartele moldovenesti, fiind mai interesat, la momentul respectiv, de voturile moldovenilor decat de aderarea la spatiul Schengen. Totusi, se spune in Romania libera, si citam, “Basescu tine Directia Anticoruptie deschisa, cata vreme politicienii ar inchide-o, el a impins la reforme in justitie, atatea cate s-au facut”. Un alt posibil vinovat ar fi Guvernul. Dar, arata Mungiu, frontiera a evoluat, e bine inchisa si civilizata (incercati Ucraina pentru comparatie – se spune in articol), si aceasta prin eforturile Ministerului de Interne. In sfarsit, daca Opozitia ar fi considerata vinovata, ar trebui sa credem ca declaratiile liderului social-democrat Victor Ponta la Strasbourg ar fi avut vreun ecou real. “Pe scurt, scrie Alina Mungiu Pippidi, raspunderea e complexa, si de asta s-a produs si catastrofa. Cand raspunderea e greu de atribuit, fiecare se poarta iresponsabil”.
XS
SM
MD
LG