Linkuri accesibilitate

25.12 - București: Colind din Maramureş


Tradiții și obiceiuri maramureșene de Crăciun.


25 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Leontin Cupar).

Colind din Maramureş. (fragment)

Sărbătoarea Craciunului îşi mai păstrează din farmec şi tradiţie în majoritatea satelor maramureşene. Despre felul în care se sărbatorea Craciunul doar bătrinii satelor îşi mai aduc aminte. Preotul Tudor Bălaş din Satul Nou de Jos spune că deşi satul e aproape de oraş, tradiţia se păstrează fără a fi modificată. Biserica şi liturghia îi unesc şi acum pe oameni în fiecare dumină dar şi la sărbătorile deosebite. [...]

Cristina Sas are 75 de ani şi povesteşte că odată cu intrarea în postul de Craciun viaţa satului se schimbă. Parcă oamenii gîndeau altfel atunci şi aşteptau apropierea Naşterii Domnului. Postul Craciunului era ţinut cu sfinţenie de majoritatea familiilor. Puţini erau aceia care, din motive de sănătate erau nevoiţi să ocolească bucatele de post.

Colindătorii, spune Cristina Sas, nu erau atăt de pretenţioşi ca în ziua de acum. [...] Batrăna Sas spune că şi în cele mai grele vremuri cum a fost perioada 1939 - 1945 Craciunul a avut un strop de bucurie în ciuda războiului şi a ocupaţiei străine. Orice familie, din sărăcia pe care o avea se străduia să trăiască sărbătoarea cît mai creştineşte, conform tradiţiei. Bătrăna spune că astazi sărbatoarea Craciunului n-a suferit multe schimbări însă fetele sunt mult mai harnice şi se întrec în a pregati preparatele din ziua Craciunului.
XS
SM
MD
LG