Linkuri accesibilitate

28.12 - București: Guvernul Năstase investit în Parlament


Adrian Năstase (2006)
Adrian Năstase (2006)

Năstase se angajează ca guvernul său să continue şi să finalizeze eforturile de integrare a Romaniei în structurile euroatlantice.


28 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Petru Ionescu).

Guvernul Năstase investit în Parlament.


Guvern în frunte cu premierul desemnat Adrian Năstase a trecut astazi de hopul votului de investitură în Parlament. Dezbaterile au debutat cu un discurs rostit de primul ministru desemnat. Un discurs plin de mesaje directe sau indirecte cu tinte indentificate clar sau abia sugerate. Acordind un spatiu relativ redus prezentării unui program de guvernare devenit public de aproape o saptămîna, premierul desemnat a părut mai degrabă concentrat asupra argumentelor in favoarea durabilităţii guvernului monocolor al PDSR, anuntînd, de asemenea, o ieşire energică în arena social democraţiei europene.

Deşi conţine o serie de generalităţi, mai ales la capitolul economic unde pentru multe din măsurile anunţate nu se oferă şi soluţiile de finanţare, totuşi, programul de guvernare prezentat joi, in discursul premierului Adrian Năstase care va conduce un guvern minoritar PDSR punctează clar unele obiective în domeniul politicii externe a Romaniei pentru urmatoarea perioadă. Astfel, Năstase se angajează ca guvernul său sa continue şi să finalizeze eforturile de integrare a Romaniei in structurile euroatlantice, fapt pentru care, spune domnia sa, a si fost creat un minister special.

A. Năstase: „Obiectivul fundamental al politicii externe în urmatoarea perioada va consta in accelerarea integrării Romaniei în structurile politice, economice şi strategice europene şi euroatlantice.” [...]

Reactii ale partidelor de opozitie

Reporter: Andreea Pora

Cu accente care au mers de la virulenţa la oarecare toleranţă, discursul premierului Adrian Năstase a fost criticat de partidele din opozitie, care au vrut, în principal să demonstreze faptul ca în program nu sunt menţionate sursele, banii cu care viitorul guvern intenţionează să îşi pună în aplicare măsurile de reformă. Nu se precizează calendarul acţiunilor şi sursele concrete. PDSR oferă cetăţenilor doar un sac de promisiuni electorale, a afirmat prim vicepreşedintele PNL Valeriu Stoica :

V.Stoica: „Aceste promisiuni pun în evidenţă ruptura dintre măsurile economice care vor aduce mai puţini bani la buget şi măsurile sociale care ar trebui să înghită sume uriaşe din vistieria statului.” [...]

Petre Roman, liderul Partidului Democrat: „Programul de guvernare PDSR este impregnat de opţiunea pentru un grad ridicat de intervenţie a statului în economie pe fondul unei tendinţe de centralizare instituţională. Programul nu reuşeşte să clarifice dacă politica PDSR este una de întărire a economiei de piaţă şi ocrotire a interesului agenţilor economici şi a consumatorilor, sau de revenire la instrumente de decizie centralizat.”
XS
SM
MD
LG