Linkuri accesibilitate

Bilanț euro-rom



Poate e, totuși, prea devreme dar ceva se poate spune, deja, în chip de concluzie a crizei țiganilor de astă vară: toată lumea a reușit să se dea la o parte. Guvernele român și bulgar trebuie să se descurce sau încurce, mai departe, singure.

În toamnă, promisiunile și angajamentele se adunaseră morman. Franța pe post de victimă crease o furtună politică la nivel european și așa a apărut ideea că, de data asta, ceva se va întîmpla. Și s-a întîmplat: programele fără conținut, seminariile interminabile cu invitați capabili să vorbească 20 de minute în șir fără să spună ceva aplicabil în următoarele 20 de minute, rapoartele pompoase și recomandările garndioase, toate s-au adunat, ca de obicei.

La sfîrșitul anului, cu excepția punctelor electorale adunate de Președintele Sarkozy, situația e neschimbată. ONG-urile miriapod care primesc fonduri europene vor prăpădi banii pe salarii și dezbateri despre „problema romă” și vor conchide că de vină e rasismul care începe dincolo de ușa sălii de dezbateri.

UE va putea etala un vraf de documente. Țiganii se vor pregăti pentru următoarea incursiune de vară. Guvernele român și bulgar vor fi, iar, acuzate că nu controlează situația. Realțiile țiganilor cu lumea din țările lor de baștină vor rămîne proaste și nimeni nu va fi început să se apropie de începutul primului pas în direcția bună.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG