Linkuri accesibilitate

Bilanțuri și previziuni


Nebuloasă inițiativă PNL de aliere cu PSD și UDMR (Gândul)










De dimineata, editia electronica a ziarului Evenimentul zilei dadea ca probabila o coalitie de centru-stanga la Chisinau. Era citat liderul democrat Marian Lupu, care anunta ieri ca s-au incheiat negocierile cu comunistii, si anume cu clarificarea ultimelor detalii, care urmeaza sa fie votate in Consiliul politic al PD, din aceasta dimineata. Surpriza a venit in jurul orei 15, cand editia de Moldova a ziarului Adevarul anunta, citand Agerpres, iminenta oficializare, in cadrul unei intalniri intre Partidul Liberal-Democrat, Partidul Liberal si Partidul Democrat, a unei coalitii de centru-dreapta, care va guverna in urmatorii patru ani. Altminteri, presa de la Bucuresti acorda mai mult spatiu informatiilor despre starea vedetei de televiziune Serban Huidu, care a suferit un grav accident de schi in Austria.

Comentatorii politici romani fac in continuare bilanturi si previziuni. In prim plan a trecut liderul liberal Crin Antonescu, care a lansat propuneri de alianta social-democratilor si maghiarilor din UDMR. Liberalul vede o alianta pana in 2016, cu candidat comun la presedintia tarii, si coalizarea in vederea unei noi tentative de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. La acest ultim punct, dezvolta Liliana Ruse, de la Gandul. Analiza ei remarca neclaritati in declaratia facuta de Antonescu la canalul TV Antena 3: nu se stie daca alianta anti-Basescu ar fi una oficializata la tribunal, dar se sugereaza ca din ea va face parte Partidul Conservator, condus de fondatorului retelei de televiziune Antena.

Si mai incurcat este proiectul acestei aliante, care ar fi o indefinibila “comasare”. In opinia Lilianei Ruse, proiectul liberal se infunda in acelasi punct ca si datile trecute cand opozitia a incercat sa formeze o noua majoritate: social-democratii nu vor sa cedeze postul de prim ministru. Pana la urma, se arata in Gandul, declaratiile lui Crin Antonescu sunt numai praf in ochi.

Singurul lucru cert este apropiata oficializare a unei aliante a liberalilor cu micul Partid Conservator. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu este citat cu opinia ca maghiarii din UDMR au renuntat definitiv sa mai participe la aventuri gen suspendarea presedintelui, dupa esecul unei incercari din 2007.
XS
SM
MD
LG