Linkuri accesibilitate

În amintirea unui mare istoric - 31.01.1998 - Șerban Papacostea: de la Canal la Moscova


Coperta volumului omagial Șerban Papacostea la împlinirea vîrstei de 80 de ani (2008)
Coperta volumului omagial Șerban Papacostea la împlinirea vîrstei de 80 de ani (2008)

„Capul Midia a fost unul din punctele cele mai grele ale sistemului concentraționar românesc”.


31 ianuarie 1998


Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.

Invitat: Șerban Papacostea.

Șerban Papacostea în biroul său la București
Șerban Papacostea în biroul său la București

Profesorul Șerban Papacostea este istoric, membru al Academiei Române din 1990, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, autor al unor lucrări fundamentale despre istoria medievală românească, totodată foarte prezent și în dezbaterile actualității, inclusiv cele de natură evident politică.

„In domeniul istoric și al disciplinelor umane în general, regimul comunist a urmărit un proces de purificare, de influențare a gîndirii, care a presupus înlăturarea din activitate a reprezentanților cei mai iluștri ai istoriografiei românești, ai literaturii și așa mai departe. [...] Cei care s-au putut forma, puțin, în vremea aceasta, și care au contat după aceea în istoriografia română, au fost tolerați în institutele de cercetare, unde grila era ceva mai largă, în anumite intervale. Pentru că și acolo au operat marile epurări. Am aparținut primei categorii. [...] Am fost arestat în anul 1950, mai precis în luna martie. Eram student, aveam douăzeci și unu spre douăzeci și doi de ani. Frecventam biblioteca Institutului Francez...”

Oameni, destine, istorie: Șerban Papacostea (1928-2018)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:37 0:00
Link direct




(Textul integral al emisiunii a fost publicat în vol. M. Iorgulescu, Convorbiri la sfârșit de secol. Editura Fundației Culturale Române, 2006, pp. 148-166).

XS
SM
MD
LG