Linkuri accesibilitate

Cazul Vardanean: detalii despre discuția ambasadorului american Asif J. Chaudhry cu Igor Smirnov


Ambasadorul american Asif J. Chaudhry
Ambasadorul american Asif J. Chaudhry

În cursul unei întrevederi la Tiraspol, ambasadorul american a cerut din nou respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului în dosarul Vardanean.



În cadrul unor discuţii în problematica reglementării transnistrene purtate la sfârşitul anului trecut cu liderul transnistrean Igor Smirnov, ambasadorul SUA în R. Moldova, Asif Chaudhry, s-a interesat şi de soarta jurnalistului Ernest Vardanean, condamnat la Tiraspol la 15 ani de detenţie pentru spionaj împotriva nerecunoscutei republici nistrene. Despre aceasta a anunţat serviciul de presă al liderului transnistrean, care însă a dezvăluit puţin despre cele discutate, notând doar că Igor Smirnov l-a informat pe diplomatul american că jurnalistul a fost judecat cu respectarea legilor regiunii şi că Vardanean şi rudele acestuia ar fi formulat o cerere de graţiere ce va examinată de o comisie abilitată să se ocupe de acest gen de solicitări. Postul nostru de radio a aflat amănunte despre aceste discuţii de la ambasada americană de la Chişinău, vorbind şi cu un cunoscut jurist din regiune despre resorturile juridice ale cazului.

Misiunea diplomatică americană de la Chişinău precizează într-un comentariu expediat postului nostru de radio că „Ambasadorul Asif Chaudhry a avut o discuţie productivă cu dl. Smirnov, discuţie în cadrul căreia a reiterat poziţia SUA referitoare la modul în care Ernest Vardanean a fost judecat şi condamnat”. Diplomatul american a cerut din nou respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului în acest caz, exprimându-şi totodată speranţa că el va fi rezolvat rapid şi într-un mod pozitiv, a specificat pentru Europa Liberă Ambasada SUA de la Chişinău.

La numai o zi după întrevederea dintre ambasadorul american cu Igor Smirnov, reprezentantul special pentru drepturile omului de la Tiraspol, Vasilii Kaliko declara însă într-un interviu acordat agenţiei oficiale de ştiri Olvia Press că diplomaţii străini şi politicienii de la Chişinău numai ar dăuna jurnalistului, menţinând în atenţia publică cazul său şi acuzând autorităţile de la Tiraspol de încălcarea drepturilor omului. „Este o temă convenabilă pentru speculaţii. Justiţia însă şi-a spus cuvântul. Legislaţia transnistreană permite fie căi de atac, fie posibilitatea de recunoaştere a vinei, prin solicitarea graţierii. Din câte cunosc, Vardanean a cerut să fie graţiat”, a conchis Kaliko pentru agenţia transnistreană.

Stepan Popovski, un cunoscut avocat de la Tiraspol, specializat în dreptul european, crede însă că cererea de graţiere formulată de Vardanean, dacă o astfel de cerere există, nu trebuie să mire pe nimeni. Ea nu poate fi şi nu trebuie interpretată drept o recunoaştere a vinei, mai crede avocatul, ci drept o ultimă şansă la îndemâna jurnalistului de a-şi obţine libertatea.

Stepan Popovski: „Nu trebuie să ne ducă în eroare această solicitare de graţiere. Este o reacţie firească a omului, care nu are nimic mai scump decât viaţa şi libertatea. El pur şi simplu nu are o altă soluţie. Că are sau nu dreptate, va spune deja Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Sper că dosarul său a ajuns la această instanţă şi va fi examinat. Dar acum sarcina numărul unu este să fie pus în libertate.”

Întrebat dacă poate Ernest Vardanean conta pe graţierea cerută autorităţilor de la Tiraspol, Stepan Popovski ne-a spus că în situaţia în care acest lucru nu se va întâmpla până la alegerile prezidenţiale aşteptate în regiune la sfârşit de an, atunci este greu de spus dacă se va produce în general.

Dar iată ce crede avocatul despre procesul propriu zis şi acuzaţiile în baza cărora a fost condamnat jurnalistul: „Drepturile omului se încalcă aici practic la fiecare pas. Dar cazul Vardanean a devenit mai cunoscut pentru că şi nedreptatea în acest dosar este extrem de mare. Jurnalistul a fost judecat conform unei norme după care nu putea fi judecat în principiu. El nu are acces la secretele de stat pentru a putea fi acuzat de spionaj. Dacă chiar e să presupunem, absolut ipotetic, că a aflat ceva, judecat trebuie să fie cel ce i-a difuzat informaţia, adică omul care are acces la aceste secrete conform funcţiei deţinute, cum ar fi de exemplu angajaţii structurilor de securitate. Un jurnalist nu poate fi acuzat de aşa ceva.”

Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de detenţie la 16 decembrie 2010, în urma unui proces închis şi fiindu-i interzis dreptul de a angaja un avocat independent. Încă înainte de pronunţarea sentinţei, rudele jurnalistului au îndreptat o plângere Curţii Europene pentru Drepturile Omului, iar comunitatea internaţională s-a declarat îngrijorată faţă de soarta jurnalistului şi a criticat modul în care acesta a fost judecat. Până acum însă autorităţile de la Tiraspol nu au reacţionat la aceste demersuri, invocând faptul că Vardanean a fost judecat conform legii transnistrene şi că el şi-ar fi recunoscut vină, inclusiv prin faptul că a solicitat să fie graţiat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG