Linkuri accesibilitate

Traseul suferinţei


În spaţiul nostru lumea nu e prea obişnuită să facă ceva temeinic, durabil, serios.


Unii dintre creatorii noii Alianţe pentru Integrare Europeană ne asigură că guvernarea lor va fi trainică şi va dura tocmai patru ani. Mulţi sînt euforizaţi de acest proiect politic, dar nu toţi. Iar printre cei îngrijoraţi de posibila durabilitate a Alianţei se numără şi unii fani ai actualei puteri. Să mă explic.

Iată, bunăoară, mulţi fani ai Alianţei din cartierul meu şi-ar dori mai degrabă alegeri anticipate. Ei au convingerea fermă că numai alegerile pot să le repare o porţiune desfundată de drum pe care de la o vreme circulă microbuzele de pe ruta 135. Am mai spus altădată că ruta asta, apărută prin septembrie, a fost ca o mană cerească pentru mulţi locuitori din cartier. Eu, de pildă, pot acum urca în maxi-taxi chiar lîngă blocul meu, pe cînd anterior trebuia să parcurg o distanţă măricică pînă la şosea. Ruta 135 i-a făcut pe mulţi oameni de la Botanica de jos să se simtă mai confortabil. Însă porţiunea de drum execrabilă, ce are vreo 150 de metri, riscă să ne devieze ruta şi să ne spulbere confortul.

Şi doar a existat o tentativă viguroasă de a o repara. Imediat după apariţia noii rute şi în ajunul alegerilor parlamentare din noiembrie nişte lucrători au venit acolo şi au muncit cu rîvnă. Porţiunea proastă fusese asfaltată şi vreo două săptămîni maxi-taxi-urile treceau prin locul acela cu uşurinţă.
A fost însă o asfaltare proastă, de mîntuială, pentru că după alegeri gropile au reapărut. „Şi la ce bun au muncit lucrătorii aceia cu acribie, cheltuind banii contribuabililor, dacă porţiunea de drum a redevenit în scurt timp cum a fost?” m-a întrebat un vecin nedumerit.
Acum unele microbuze încearcă să ocolească porţiunea desfundată, dar nici alternativa nu e mai bună. Şi, fireşte, nimeni nu se aşteaptă ca în absenţa alegerilor să mai existe o tentativă de asfaltare a celor 150 de metri de traseu.

De aceea, alegerile anticipate sînt aşteptate cu multă speranţă. În preajma lor lucrătorii harnici ar putea să mai apară acolo. Ar mai trebui spus aici că în spaţiul nostru ciudat-miraculos lumea nu e prea obişnuită să facă ceva temeinic, durabil, serios. De aceea, irosim o groază de bani. Din această cauză, în definitiv, sîntem săraci.
XS
SM
MD
LG