Linkuri accesibilitate

2010 - cel mai prost an de la căderea regimului comunist (Adevărul)


Ion Vianu (22): Condamnarea comunismului a început să fie percepută drept o manevră politicianistă pe măsură ce reformele se dovedeau de neatins.










Desi anul 2010 a fost cel mai prost de dupa caderea regimului comunist, autoritatile romane au luat in ultimul ceas masurile de austeritate menite sa reechilibreze economia, arata Stelian Tanase in Adevarul. Mai bine mai tarziu decat niciodata, spune el, criticand insa aspru contrazicerile, improvizatia si neseriozitatea evidente in luarea deciziilor. Au jucat prost pentru imaginea puterii si lungile negocieri cu Fondul Monetar International, ca si remanierea adusa guvernului condus de Emil Boc. Dar cea mai dura dintre infrangerile post 89 ar fi neadmiterea Romaniei in Spatiul Schengen – se arata in comentariul din Adevarul.

In saptamanalul 22, Ion Vianu identifica principalul esec al aceleiasi perioade in rezultatele unui sondaj de opinie recent, care a gasit ca 61% dintre romani ar regreta regimul comunist. “Este cea mai puternica lovitura propagandistica pe care toata clasa politica actuala o primeste”, scrie Vianu. ”O asemenea catastrofa ii obliga pe anticomunistii profesionali sa se repuna in discutie; daca nu o vor face, vor fi condamnati de istorie, vor sufoca toate sansele unei cauze drepte”.

Ion Vianu isi incepe articolul cu precizarea ca in decembrie 2006 a salutat cu entuziasm condamnarea oficiala a comunismului. La momentul 2007, cand prin referendum romanii au stopat incercarea opozitiei de a-l suspenda din functie pe presedintele Traian Basescu, ideea condamnarii comunismului se bucura inca de o larga simpatie in randul alegatorilor.

Degradarea a inceput dupa. “Pe masura ce reformele se dovedeau mai indepartate si mai de neatins, condamnarea comunismului a fost perceputa ca o manevra pur politicianista”.

Ion Vianu crede ca, in ciuda acestui esec, intelegerea corecta a adevarului despre comunism va veni de la sine, atunci cand “memoria va reusi sa coabiteze cu vointa de a construi”.
XS
SM
MD
LG