Linkuri accesibilitate

Breşele Fondului Rutier


Faptul că banii acumulaţi în Fondul Rutier sînt folosiţi în alte scopuri dezvăluie bolile cronice ale economiei moldoveneşti.


Zilele astea edilii au luat în discuţie eterna problemă a drumurilor. Cîteva drumuri vor fi reparate temeinic, altele, ca de obicei, vor fi pur şi simplu cîrpite. A ieşit din nou la iveală absenţa cronică a banilor. În acest context, primarul Chirtoacă a invocat necesitatea modificării legislaţiei pentru ca „o parte mai mare din mijloacele acumulate în Fondul Rutier să fie orientate spre reparaţia drumurilor”.

Mărturisesc că fac parte din categoria cetăţenilor naivi şi neştiutori care multă vreme habar nu au avut ce se întîmplă cu Fondul Rutier. Sînt sigur că aţi văzut şi voi de-a lungul anilor, stimaţi ascultători, o sumedenie de concetăţeni care se revoltau că drumurile sînt proaste cu toate că ei plătesc bani în misteriosul Fond Rutier.

Şi abia anul trecut eu şi alţi contribuabili am fost luminaţi de un guvernant care a dat vălul misterului la o parte. Şi am aflat dintr-o dată, cu ochii boldiţi de uimire, că banii adunaţi în Fondul Rutier erau folosiţi deseori în alte scopuri, nu pentru reparaţia drumurilor. Şi asta pentru că economia autohtonă are o sumedenie de urgenţe.

Mi se pare uşor bizară această stare de fapt. Vasăzică, ca să poţi lua bani din Fondul Rutier pentru facerea drumurilor trebuie să modifici legislaţia, în schimb folosirea banilor fondului pentru alte necesităţi se face pesemne mai lejer. Păi, dacă aşa stau lucrurile, Fondul cu pricina ar trebui să-şi schimbe denumirea. O fi el uneori rutier, dar numai ocazional.

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, acest mod de a administra Fondul rutier e parcă proiectat din epoca sovietică. Atunci banii erau reorientaţi dintr-un domeniu în altul cu o lejeritate năucitoare, la porunca marilor conducători.
Faptul că banii acumulaţi în Fondul Rutier sînt folosiţi în alte scopuri dezvăluie bolile cronice ale economiei moldoveneşti. Sînt curios să ştiu ce domenii ale economiei naţionale au nevoie de susţinerea Fondului Rutier, deşi se poate presupune care sînt ele.

Să fiu înţeles corect. Folosirea Fondului Rutier în alte scopuri ar putea fi benefică şi oportună. Asta dacă am face mai întîi drumurile. Cum însă nici drumuri bune nu prea avem şi nici Fondul Rutier nu e prea rutier, mă tem că sîntem într-o mare încurcătură…

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG