Linkuri accesibilitate

Exemplu de șamanism peronist: alianța PNL - PC (Evenimentul zilei)


Un simplu târg realist-cinic (România liberă)

Noua Alianta de Centru-Dreapta, formata la Bucuresti intre liberali si conservatori este un exemplu de “şamanism peronist”, considera Vladimir Tismaneanu, intr-un articol din Evenimentul zilei. Ca sa fie mai limpede, el aminteste definitia pe care generalul-aventurier din Argentina o dadea doctrinei politice: “am doua maini, una dreapta si una stanga, si le folosesc dupa necesitati”, spunea Peron. Ar fi cam ceea ce se aplica acum prin alianta PNL-PC si prin intentia de a o completa in curand cu ingredientul de stanga pura, Partidul Social-Democrat.

In Romania libera, Cristian Ghinea observa ca aliantele nu prea rezista in Romania dincolo de urne. In general, sunt aliante anti-. De ce sunt doar aliante impotriva cuiva? Mai intai din pricina personalizarii excesive a politicii romanesti, unde scena politica se asaza si reasaza in jurul unei personalitati-pivot. Apoi, prin lipsa de apetit pentru politici. Romanul discuta multa politica, dar nu e amator de politici, care ar trebui sa aiba la baza doctrine politice. Alianta de Centru-Dreapta este, scrie comentatorul de la Romania libera, un simplu targ realist-cinic pornit de la interesul comun: locuri pe listele electorale contra mediatizare (liderul conservator, Dan Voiculescu, este patronul televiziunilor Antena).

In revista 22, Andrei Cornea vede in Alianta liberali-conservatori un fel de implinire pe dos a idealului dreptei unificate: unificarea prin disparitie. Pentru ca Partidul National Liberal si-a semnat astfel discreditarea, intorcand spatele electoratului sau traditional. Pe buna dreptate presedintele Traian Basescu se arata multumit de parafarea acestei intelegeri a opozitiei. In felul acesta, arata Cornea, Partidul Democrat Liberal se vede scapat de principalul sau competitor pe culoarul de dreapta, si anume de liberali. Comentariul se refera si la scurta perioada in care chiar PDL s-a aliat cu Partidul Conservator, si anume dupa castigarea alegerilor din decembrie 2004. Pentru ceea ce s-a numit atunci “solutia imorala”, Basescu ar fi avut scuza ca a constituit o majoritate, nu o alianta politica inregistrata la tribunal. In plus, se mai arata in 22, Dan Voiculescu si posturile sale de televiziune si-ai dat abia dupa acel moment intreaga arama pe fata.
XS
SM
MD
LG