Linkuri accesibilitate

Presa românească înregistrează formarea guvernului AIE II


Noile pașaporte moldovenesti, cu drept de liberă circulație in Europa, vor contribui indirect la soluționarea problemei transnistrene (Adevărul)

Ziarele romanesti anunta astazi ca Moldova are guvern. Echipa Aliantei pentru Integrare Europeana are in componenta 11 ministri pastrati dinainte de alegeri si 7 nume noi. Adevarul da detalii despre cele sapte puncte ale programului de guvernare intitulat “Integrare Europeana, Libertate, Democratie, Bunastare” si preia promisiunea premierului Vladimir Filat de a realiza un pachet de reforme in justitie si in structurile de forta: Ministerul Apararii, Centrul Anticoruptie, Serviciul de Informatii si securitate ar urma sa fie depolitizate. Evenimentul zilei face precizarea ca Partidului Liberal l-a schimbat pe vicepremierul Ion Negrei cu Ion Moldovanu, care va avea in grija problemele sociale.

Romania libera rezuma un articol din Moscovskii Komsomoleţ, care gaseste ca Kremlinul a suferit un fiasco geopolitic in Republica Moldova. Publicatia reproseaza liderilor rusi ca, desi au investit mult in directia unei coalitii comunisti-democrati la Chisinau, au acceptat ca solutia sa se afla la mana lui Marian Lupu. Liderul democrat ar depinde prea mult de Europa, nevrand sa admita ca Moldova trebuie sa revina sub influenta Rusiei. Ziarul rusesc citat de Romania libera vine si cu profetia ca nu va trece mult si Marian Lupu va fi “mancat”, cu tot cu partidul sau, de Vlad Filat.

Moldovenii ar putea circula fara vize in statele Uniunii Europene peste un an si jumatate, anunta Adevarul, informand ca la 24 ianuarie planul oficial de liberalizare a vizelor va fi prezentat la Chisinau de catre comisarul european pentru afaceri interne. El include cateva conditii care trebuie indeplinite de autoritatile moldovene: securizarea frontierei, pasapoarte biometrice si combaterea migratiei ilegale. Ministerul moldovean al Afacerilor Externe este citat in acest articol cu opinia ca noile pasaporte moldovenesti, cu drept de libera circulatie in Europa, vor contribui indirect la solutionarea problemei din Transnstria. Si locuitorii regiunii separatiste vor dori incet-incet sa se bucure de acest drept. In plus, sunt de parere specialistii europeni, moldovenii care vor lucra in Uniune vor fi mult mai usor de controlat. Guvernul Filat a semnat si un Acord de Readmisie, prin care se angajeaza sa-i aduca inapoi in tara pe cetatenii aflati ilegal in spatiul european sau pe aceia care au savarsit inractiuni.
XS
SM
MD
LG