Linkuri accesibilitate

16.01 - Chișinău: Vizita premierul Braghiș la Moscova


Dumitru Braghiș în 2009
Dumitru Braghiș în 2009

În prim planul discuţiei cu premierul Vladimir Putin s-au aflat aspecte privind respectarea unor acorduri bilaterale, relaţiile de ordin economic şi financiar.


16 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Vizita premierul Braghiș la Moscova.

Dan Ionescu: Referitor la campania electorală din Republica Moldova, ziarul moscovit Komersant, din 16 ianuarie, titrează „Alegerile moldovene au început la Moscova”. Este vorba, mai precis, de vizita de lucru, pe care o delegaţie moldoveană, condusă de premierul Dumitru Braghiş o efectuează la Moscova. Autorul articolului, Boris Volhoski, atrage atenţia, că vizita survine la numai o zi după expirarea mandatului preşedintelui Petru Lucinschi şi la două zile de la lansarea alianţei electorale „Braghiş”, care se pronunţă pe faţă în favoarea preşedintelui interimar. Din acest punct de vedere, vizita lui Braghiş la Moscova apare ca o puternică acţiune publicitară. Potrivit lui Volhonki „pentru premier este important să arate că numai el şi actualul preşedinte pot stabili un dialog cu conducerea rusă, fără de care nu este posibilă o rezolvare a problemelor nu numai economice, ci şi politice, în specială vechea chestiune transnistreană”. Despre agenda vizitei lui Dumitru Braghiş la Moscova vă informează Eleonora Lisnic
.

În dimineaţa zilei de astăzi premierul Dumitru Braghiş, aflat în vizită de două zile la Moscova, a fost primit de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului moldovean, în prim planul discuţiei s-au aflat aspecte privind respectarea unor acorduri bilaterale, relaţiile de ordin economic şi financiar. Dintre acestea vom menţiona aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale şi energie electrică ruseşti, precum şi exporturile de mărfuri agroalimentare moldovene în Federaţia Rusă.

Înainte de întrevederea sa cu premierul moldovean, preşedintele rus, citat de presa moscovită, a declarat că el şi interlocutorul său sunt dispuşi să discute şi despre „toate dificultăţile legate de rezolvarea diferendului transnistrean”.

Agenţia de presă Flux notează că Dumitru Braghiş şi Vladimir Putin au discutat şi pe tema alegerilor parlamentare anticipate. După ce a conferit cu preşedintele Putin, premierul Braghiş s-a întâlnit cu omologul său rus, Mihail Casianov, cu care a discutat în mare aceleeaşi chestiuni.
De menţionat că din delegaţia, care-l însoţeşte pe premier face parte şi ministrul Apărării, Boris Gamurari, la rândul său însoţit de persoane din conducerea ministerului.

La Moscova, ministrul Apărării s-a întâlnit cu omologul său rus, mareşalul Igor Sergheev, subiectele abordate în cadrul întâlnirii referindu-se la colaborarea militară şi tehnico-militară şi perspectivele acestor colaborări. Nu în ultimul rând cei doi miniştri ai Apărării au discutat despre semnarea unui plan de colaborare pe anul 2001, care prevede şi instruirea în Federaţia Rusă a specialiştilor moldoveni în domeniul transmisiunilor şi logisticii. De asemenea, Boris Gamurari şi Igor Sergheev au examinat posibilitatea desfăşurării în acest an a unor aplicaţii militare moldo-ruse de menţinere a păcii la nivel de pluton-companie.

Tot astăzi la Moscova o delegaţie a întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz poartă negocieri cu concernul Itera. Potrivit directorului general al Moldovagaz, Mihai Lesnic, părţile vor semna un contract de livrare a 800 milioane de metri cubi de gaze naturale, cantitate ce ar satisface în jur de 35-40 la sută din necesarul Republicii Moldova. Mai mult de o jumătate din aceste livrări, la un preţ mai mic decât cel practicat de Gazprom, ar urma să revină regiunii transnistrene. Părţii drepte a Nistrului, conform contractului, îi vor fi livrate doar 350 de milioane de metri cubi de gaze. Concernul rus Itera s-a oferit să furnizeze gaze naturale la preţul de 65 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale, în timp ce preţul practicat de Gazprom până în prezent este de 80 de dolari.

Prin urma, după semnarea acestui contract, probabil chiar astăzi, Moldovagaz va avea doi furnizori ruşi. Concernul Itera va asigura în jur de 35-40 la sută din livrări, iar concernul Gazprom în jur de 60-65 la sută. Directorul general al Moldova-gaz a mai declarat că în prezent se poartă tratative şi cu alte companii ruseşti din domeniul gazelor naturale. Potrivit lui Lesnic este posibil ca pe viitor în jur de 50 la sută din necesarul de gaze naturale al Republicii Moldova să fie asigurat din alte surse decât concernul Gazprom.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu
: Dacă negocierile cu firma Itera s-au încheiat cu succes, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre contactele pe linie guvernamentală privitoare la problema livrărilor de gaze naturale. După întâlnirea de astăzi a celor doi prim-miniştri, Casianov a explicat de ce partea rusă a refuzat să semneze un nou acord în problema gazelor naturale: „Nu dorim să semnăm un acord, care nu ar funcţiona, sau care ar înceta să funcţioneze peste jumătate de an”.
XS
SM
MD
LG