Linkuri accesibilitate

Sfeclă stricată din... supermarket


La piață

De ce oamenii responsabili de controlul calităţii la pieţe şi la supermarketuri, nu elimină toate aceste legume putrede, găunoase ?


În anii tranziţiei interminabile mi s-a întîmplat deseori să cumpăr la piaţă legume şi, ajuns acasă, să descopăr în sacoşă cîte un cartof stricat sau cîte o sfeclă alterată. Şi mă copleşea dintr-odată o tristeţe mare. Şi nu doar fiindcă eram păcălit, ci mai degrabă pentru că ţeapa mi-o puneau nişte concetăţeni de-ai mei, nişte vînzători moldoveni aparent bonomi şi oneşti.

Păi, ce societate oare e aceea în care vînzătorii cu actele în regulă simt nevoia să te şmecherească? E una în care domnesc solidaritatea şi cumsecădenia? Să fim serioşi! Şi culmea e că aceşti vînzători şmecheri nu înţeleg că, păcălindu-i pe alţii, ei potenţează cultul mişmaşului, care de multe ori îi loveşte şi pe ei. Să zicem, cel care descoperă cartofii stricaţi în pungă e un medic care va proceda în aceeaşi manieră peste o vreme cu ruda bolnavă a vînzătorului.

Ei bine, asemenea păcăleli au loc în pieţe. Păi, poate e cazul să cumpărăm legume din supermarketurile noastre impozante şi infailibile? Din păcate, nici în hipermarketuri nu e totul ireproşabil. Iată, bunăoară, eu am cumpărat în weekend un kilogram de cartofi şi 4 sfecle dintr-un prestigios supermarket. N-am cumpărat orbeşte. M-am holbat îndelung la legumele selectate şi le-am pipăit, convingîndu-mă că sînt tari. Acasă însă m-a încolţit din nou decepţia. Două din cele patru sfecle aparent bune erau găunoase înăuntru. Pe deasupra, şi vreo doi cartofi erau stricaţi de-a binelea. Prin urmare, cacealmaua e prezentă şi la case mari.

În mod normal te întrebi: dar de ce oamenii responsabili de controlul calităţii, care există şi la pieţe, şi la supermarketuri, nu elimină toate aceste legume putrede, găunoase, ci ne oferă şansa să le cumpărăm? Cum e posibil să fie vîndute nişte stricăciuni? Întrebările astea nu au fireşte un răspuns.

„Europa, aşteaptă-ne, că noi venim!” Aşa parcă sună o declaraţie recentă a premierului Filat. Ar fi bine să venim odată şi poate vom scăpa şi de stricăciunile din pieţe şi supermarketuri. Deşi mai plauzibil ar putea fi altceva: să nu mai venim niciodată, date fiind apucăturile autohtone.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG