Linkuri accesibilitate

Lumos - 3 ani de activitate în sprijinul copiilor moldoveni


Georgette Mulheir (în centru, org. Lumos)
Georgette Mulheir (în centru, org. Lumos)

Organizatia creata de J.K. Rowlin activează pentru dezinstituționalizarea copiilor, reducerea mortalității infantile și educația incluzivă.

Organizatia creata de J.K. Rowlin, celebra autoare a romanelor Harry Potter, si-a prezentat astazi rezultatele obtinute timp de 3 ani, de cand activeaza in Moldova. Toate proiectele pe care le dezvolta organizatia LUMOS in Moldova sunt dedicate drepturilor copilului.

Directorul de programe al organizatiei Lumos, Georgette Mulheir mi-a spus ca organizatia Lumos ajuta copiii din Cehia, Bulgaria, Montenegru si Moldova, pentru ca anume in aceste tari numarul copiilor institutionalizati, adica care traiesc in orfelinate, este prea mare.

Georgette Mulheir: „Diferenta in Republica Moldova este ca atunci cand am intrat era o deschidere politica la aceasta schimbare. Aceasta dezinstitutionalizare nu e usoara deloc. Eu inteleg foarte bine cat de greu este acest proces.”

Europa Libera: Lumos sprijina si financiar acest proces sau doar prin know-how?

Georgette Mulheir: „si financiar. Cred ca pina acum am cheltuit 1,5 milioane de lire sterline si planuim pentru 2011 sa cheltuim tot 1.5 milioane de lire sterline. Stim ca o tara ca Moldova nu are resurse financiare multe. Cehia are nevoie de asistenta tehnica, dar are bani. Uniunea Europeana le da bani, dar in Moldova e altfel.”

Valentin Crudu, sef de directie la Ministerul Educatiei, ne-a spus ca in anul trecut, in 3 institutii rezidentiale unde a activat aceasta organizatie, s-a reusit dezinstitutionalizarea a 1/3 din copii, care au fost reintegrati in familiile lor biologice sau li s-au oferit alte solutii de integrare de tip familial.

Valentin Crudu
Valentin Crudu: „Un obiectiv foarte important, trasat indraznet in 2007, a tinut de faptul ca trebuie sa se reduca numarul copiilor institutionalizati cu 50 la suta pina in 2010. Sunt sceptic ca o sa reusim sa mai scadem numarul copiilor. Pe agenda noastra pentru 2011 avem o evaluare a aproape 1000 de familii, in care trebuie sa vedem daca putem reintegra copii, pot parintii sa-i primeasca inapoi?”

Iar Natalia Petrea, vicepresedinta raionului Ialoveni confirma ca pina in prezent au fost dezinstitutionalizati 15 copii care traiau la gimnaziul-internat din Ialoveni. 5 din Ialoveni si inca 10 din alte raioane.

Natalia Petrea: „Noi am vazut ochisorii copiilor care au fost plasati in familii in acest an, am fost personal in aceste familii si am vazut revenirea copiilor in aceste familii, am vazut bunavointa parintilor. A fost nevoie pur si simplu de o initiativa din partea autoritatilor statului ca acesti copii sa se simta bine si in familii.”

In Moldova, organizatia fondata de autoarea romanelor Harry Potter spera sa obtina rezultate in dezinstitutionalizarea copiilor, reducerea mortalitatii infantile si sa promoveze educatia incluziva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG