19 ianuarie 2001
Actualitatea în Republica Moldova.
Deprecierea leului moldovenesc.
Dan Ionescu: După o scurtă acalmie, cursul leului a scăzut din nou. Detalii de la Eleonora Lisnic.
De joi până vineri moneda naţională s-a depreciat pe piaţa valutară cu aproximativ 0,5 lei la dolar. Astăzi la oficiile de schimb valutar preţul unui dolar atingea cota de 13,5 lei la cumpărare şi 13,9 lei la vânzare. Cursul calculat pentru 19 ianuarie de Banca Naţională a Moldovei este de 1 265 de lei pentru o sută de dolari.
Unii analişti din presă sugerează, în comentariile lor, că în lipsa unor factori obiectivi de ordin economic, deprecierea leului a fost provocată artificial de proprietarii caselor de schimb valutar. Pe parcursul anilor trecuţi, în perioadele de depreciere a monedei, Banca Naţională, într-adevăr, învinuia participanţii la piaţa valutară de acţiuni speculative. În acele cazuri, însă, pe piaţă era resimţit un deficit de numerar, fie de lei, fie de dolari. Pe când la ora actuală, se pare, că oficiile de schimb reuşesc să satisfacă toate cererile clienţilor.
Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Veronica Bacalu, spune, că deprecierea leului a fost determinată de creşterea cererii de dolari, caracteristică perioadei de după sărbătorile de iarnă. La început de an reprezentanţii business-ului mic au nevoie de dolari în numerar pentru a efectua noi importuri.
Tot aici să amintim, că la început de an se reînnoiesc majoritatea contractelor, inclusiv cele de închiriere a spaţiilor, plăţile fiind achitate în dolari. Doamna viceguvernator Bacalu, precum şi alţi reprezentanţi ai Băncii Naţionale, cel puţin până astăzi, nu au învinuit de incorectitudine participanţii la piaţa valutară.
Mai trebuie menţionat că importatorii de produse, foarte receptivi la fluctuaţiile de pe piaţa valutară, declară că în viitorul apropiat nu vor majora preţurile.
Printre analiştii economici există şi opinia, potrivit căreia actuala devalorizare a leului are unele afinităţi cu campania electorală. Explicaţia lor ar fi, că sponsorii forţelor politice sunt interesaţi să obţină cât mai mulţi lei în schimbul unor sume de valută forte. Reprezentanţii Băncii Naţionale sunt de părere, că leul îşi va continua trendul descendent până la sfârşitul acestei luni, după care va începe să se aprecieze, dar fără a-şi recâştiga poziţiile de la sfârşitul anului trecut. Potrivit specialiştilor de la Banca Naţională, în anul 2000 leul s-a apreciat mai mult decât era de aşteptat, astfel încât actuala prăbuşire a monedei ar trebui văzută ca o corecţie a cotaţiei.
Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.