Linkuri accesibilitate

Consiliul, prezidiul: instrumente redundante de consens?


Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu
Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu

Acordul de funcționare a AIE II: o treaptă nouă în cultura politică din Moldova.

Politologul Anatol Ţăranu califică drept performanţă publicarea Acordului, de care se vor ghida componentele Alianţei de guvernare.

Anatol Țăranu
Anatol Ţăranu: „Pentru prima dată se dă publicităţii un document intern, încheiat între câteva partide politice, ceea ce vorbeşte despre faptul că cultura politică în Republica Moldova se ridică la o treaptă nouă. În fond, şi nu o dată s-a menţionat acest lucru, cultura politică occidentală este una bazată pe contract, este una contractuală. Marele probleme cu care s-a confruntat Alianţa pentru Integrare Europeană-1 s-au datorat faptului că nu a existat în prealabil un document care ar fi stipulat mai multe cazuri care puteau să apară în cazul funcţionării Alianţei.”

*

Directorul agenţiei Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică este de părere că Acordul va filtra ideile eclectice, de natură să zdruncine Alianţa pentru Integrare Europeană.

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică: „Cred că s-au pus suficiente mecanisme care să asigure această consensualitate în guvernarea comună. Dacă înainte lipsa mecanismelor, despre care vorbim, îi permitea lui Ghimpu să facă anumite gesturi, lui Lupu să facă alte gesturi, lui Filat să facă alte gesturi, care ulterior erau condamnate, sau nu erau aprobate de către colegii lui de coaliţie, acum astfel de acţiuni ar putea fi penalizate, taxate chiar de societate.”

*

Analistul Nicolae Negru consideră că experienţa de coabitare în prima Alianţă i-a determinat pe semnatari să fie extrem de prudeţi şi perspicace, pe cât e posibil.

Nicolae Negru
Nicoale Negru: „Se vede de la o poştă că a folosit experienţa anului trecut. Dar impresia uneori e că de-acum se suflă şi în iaurt, într-atât s-au fript unii parteneri ai coaliţiei. Vedem şi organizarea acestui prezidiu, iată. Nu înţeleg, dacă există acest consiliu şi, de altfel, se implică în toate chestiunile, dacă ai observat - chiar atunci când e vorba de nepromulgarea unor legi, sau e vorba de unele decrete prezidenţiale. Dacă ar fi acum Mihai Ghimpu nu ar putea edita unele decrete. Deci, acest consiliul se implică oriunde. Şi cu toate acestea, iată că a mai fost constituit acest prezidiu, care, e adevărat, a mai existat. În legea Republicii Moldova privind Guvernul nu e ceva nou, dar oricum e totuşi încă un prag, sau să zicem, încă un instrument, care, într-un fel, poate încetini procesul ăsta de luare a deciziilor.”

Europa Liberă: Dar e spre binele Alianţei, ca să nu se destrame. Nu?

Anatol Ţăranu: „Da, e spre binele Alianţei, evident. Dar mie mi se pare că puţin s-a exagerat. Că era suficient acest consiliu, care să elimine toate divergenţele. Dacă e vorba de divergenţe mărunte, atunci nu cred că e cazul să se mai întâlnească. Că s-a creat, într-un fel oarecare, o instituţie birocratică, de prisos.”
XS
SM
MD
LG