Linkuri accesibilitate

Acord între CNS și AOFM


Cele două instituții își propun să promoveze un sistem mai eficient de orientare profesională a tinerilor.

Confederatia Nationala a Sindicatelor lupta pentru salarii mai mari, dar ca sa aiba cui apara drepturile a decis sa contribuie mai intai la crearea locurilor de munca. Confederatia a semnat o intelegere de colaborare cu agentia guvernamentala care se ocupa de somaj. Care sunt sansele de reusita ale acestei colaborari? Iau cele doua institutii in calcul si interesele angajatorilor?

Ineficienta pietei fortei de munca provoaca aparitia somajului, spune vicepresedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor, Petru Chiriac: „Pe piata este o cerere mai mare de muncitori calificati, iar somerii sunt cu studii superioare, si nu accepta locuri de munca putin calificate. Acest fapt are loc ca urmare a lipsei unui sistem eficient de orientare profesionala a tinerilor.”

Alta problema, declara Petru Chiriac, este ca cetatenii moldoveni nu sunt protejati pe perioada aflarii lor peste hotare. Indiferent de statutul lor legal.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ion Holban mentioneaza ca in ultimii 2 ani tot mai multe persoane isi cauta un loc de munca. Dintre ei aproape 40 de mii nu lucreaza deloc, iar alte 90 de mii de persoane au un serviciu dar sunt in cautarea altui loc de munca.

Ion Holban: „Avem peste 6oo de economisti in evidenta, avem zootehnicieni, medici veterinari. Dar avem nevoie de cusatori, croitori, vinzatori in toate domeniile.”

Presedintele sindicatelor din comunicatii, Ion Pirgaru a contrazis vorbitorii anteriori, spunand ca cel mai important ramane pregatirea muncitorilor calificati solicitati pe piata.

Ion Pirgaru: „Avem scoala profesionala de la Rezeni. De asemenea pregatesc cadre care sunt bune numai pentru posta. Pentru telecomunicatii cadre care ar avea studii medii nu se incadreaza in cerintele care sunt astazi in ramura. Ce le oferim noi? Daca le oferim cele 700 de lei dar la somaj el primeste 900 atunci ei se duc la perfectionare. ”

Experta la Institutul Viitorul, Tatiana Lariusin a declarat Europei Libere ca pentru a micsora numarul somerilor e nevoie de mai mult decit simple declaratii sau acorduri semnate. E nevoie de restructurarea pietii muncii si de atragerea investitiilor.

Tatiana Lariusin: „Orice munca care este platita adecvat si decent este binevenita si trebuie sa fie stimata. Pentru a fi competitiv pe pietele externe si pentru a produce produsele cu care Moldova poate sa se bucure si sa se mindreasca, avem nevoie nu de un tractor din Uniunea Sovietica cu un tractorist de 500 de lei luna si care mai ia cu dinsul acasa si motorina din tractor. Avem nevoie de tractoristi moderni, care necesita o instruire la o scoala profesionista bine-echipata, cu profesori moderni si cu un salariu decent.”

Acordul dintre sindicate si agentia ocuparii fortei de munca a fost semnat pe fundalul acestor aplauze modeste. Va avea oare si un impact?
Previous Next

XS
SM
MD
LG