22 ianuarie 2001
Actualitatea în Republica Moldova.
Chestiunea referendumului pentru autonomie în regiunea găgăuză.
Dan Ionescu: Autorităţile găgăuze insistă, ca alegerile din 25 februarie să fie cuplate cu un referendum local pe tema statutului regiunii. Relatează Sergiu Praporşcic.
Adunarea populară a unităţii teritorial-administrative Găgăuz-Yeri se va intruni mîine într-o şedinţă, la care urmează să decidă desfăşurarea unui referendum în problema statutului autonomiei. Liderii de la Comrat consideră, că statutul de unitate teritorial-administrativă este ambiguu, de aceea ei vor solicita electoratul să opteze între judeţ autonom şi republică autonomă, care ar urma să fie parte din componenţa Republicii Moldova.
Comratul şi-a anunţat intenţia de a desfăşura referendumul la 25 februarie, adică în aceeaşi zi în care vor avea loc alegerile anticipate pentru Legislativul de la Chişinău. Şeful Serviciului de presă al Adunării populare, Nicolae Nechit, ne-a spus, că organul legiuitor al autonomiei va insista ca decizia, pe care o va adopta mîine, să fie acceptată de către Chişinău. El însă a dezminţit zvonurile, potrivit cărora Comratul va boicota alegerile, în cazul în care la 25 februarie nu se va desfăşura şi referendumul în autonomia găgăuză.
Solicitat de noi, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dumitru Nidelcu, a declarat că administraţiile locale, inclusiv cea de la Comrat, pot propune desfăşurarea referendumurilor locale, decizia definitivă, însă, aparţine CEC-ului. Nidelcu a exprimat opinia, potrivit căreiea desfăşurarea referendumului concomitent cu alegerile parlamentare anticipate ar duce în eroare alegătorul din Găgăuz-Yeri. El a spus, că este foarte probabil ca în buletinele de vot din 25 februarie să fie înscrişi peste 60 de concurenţi electorali, de aceea nu este bine ca alegătorii din autonomia găgăuză să fie solicitaţi să se pronunţe şi în problema statutului autonomiei.
Rămânând la tema alegerilor parlamentare, precizăm că Primăria municipiului Chişinău s-a întrunit astăzi într-o şedinţă operativă, la care a examinat pregătirea pentru alegeri. Secretarul Consiliului municipal, Vladimir Şerban, a anunţat, că în Chişinău vor fi deschise 13 secţii de votare noi. El a spus, că acestea sunt necesare pentru buna desfăşurare a alegerilor. Consiliul a fixat pentru 31 ianuarie data limită pentru constituirea noilor secţii de votare. La ultimele alegeri pe listele electorale din municipiul Chişinău au fost înregistraţi aproximativ 650 de mii de alegători.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.