Linkuri accesibilitate

Hora dihoniei de Ziua Unirii


România va fi mai bună abia după dispariția din clasa politică a generațiilor ieșite din nomenclatura comunistă (Neagu Djuvara)

Sarbatoarea Unirii era deja asteptata ca o „hora a dihoniei”, cel putin de catre editorialistul Horia Ghibutiu, de la Evenimentul zilei. E drept, dihonia se referea la politicieni, si avea ca tema la zi recalcularea pensiilor militarilor, adica scaderea veniturilor pentru multi dintre ei. Ghibutiu crede ca marul discordiei nu este, de fapt, soarta rezervistilor, ci a celui care conduce tara, respectiv a presedintelui Traian Basescu. Drept argument, aduce in discutie cum a fost comentata o stire de televiziune cu seful statului aflat la cumparaturi intr-un hipermarket: Daca nu declara nimic despre pensiile militarilor, de ce n-o face? Daca declara ceva, de ce o face atat de tarziu? De ce face cumparaturi cand poporul suporta scaderea nivelului de trai? S.a.m.d. Concluzia articolului este ca Traian Basescu ar fi avut o singura iesire: sa admita ca e un dictator si sa le faca loc la putere celor doi oponenti politici ai sai, liberalul Crin Antonescu si social-democratul Victor Ponta.

Comentatorul Florin Negrutiu publica pe pagina electronica a ziarului Gandul impresii de la sarbatorirea zilei de 24 ianuarie la Iasi si la Focsani, unde presedintele Basescu si cativa lideri democrat-liberali au fost huiduiti. Pe cat se pare, de militari in rezerva. Uitand ca huiduielile rasunau simultan cu intonarea imnului de stat – un lucru fara precedent - jurnalistul ajunge la concluzia ca nu prea mai e nimic de facut. Romania este astazi o tara “fara trecut si fara viitor”. Exclama totusi, cu patetism: “Militarii ar trebui sa inteleaga ca Romania n-a inceput si nu se termina odata cu Traian Basescu si ca imnul national este si imnul copiilor lor”.

Intre speranta si crunta amaraciune se situeaza si alte doua comentarii din ziarele zilei. Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, crede ca romanii sunt capabili sa hraneasca intreaga Europa. Ceea ce le lipseste este directia. Citam: “Ne lipsesc vizionarii, ne lipsesc liderii care sa insufle un nou entuziasm pentru reconstructia acestei tari. N-avem mana buna la lideri. Ne plac prea mult baietii smecheri, de gasca”.

Tot in Adevarul, Grigore Cartianu rezuma un interviu cu istoricul Neagu Djuvara, difuzat sambata seara de postul de televiziune Antena 3. Minunea – precizeaza autorul – a fost posibila pentru ca autorii multcriticatelor talk show-uri anti-Basescu erau… in zi libera. Venerabilul istoric – 94 de ani – crede ca Romania nu va fi mai buna decat dupa 2070, cand clasa politica nu va mai fi alcatuita din “generatiile care au iesit din nomenclatura comunista si care sunt pleava tarii”.
XS
SM
MD
LG