Linkuri accesibilitate

Oportunități neordinare pentru evitarea cercului vicios


Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Este important că actuala guvernare își asumă inițiativa dialogului cu PCRM pentru a nu intra pe făgașul unui scenariu falimentar.Gheorghe Cojocaru: Prin decizia de a invita la negocieri fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor, liderii Alianței pentru Integrare Europeană au făcut un prim pas în direcția inițierii unui dialog direct cu opoziția comunistă, pentru a depăși impasul constituțional în legătură cu necesitatea alegerii șefului statului. Condițiile în care Alianța face acest pas nu sunt din cele mai bune: pe de o parte, liderii comuniști se arată refractari la ideea susținerii candidatului Alianței la funcția supremă în stat, pe de altă parte, dincolo de pereții Parlamentului scumpirile în lanț vor conduce la acumularea unor nemulțumiri sociale, care, din perspectiva, alegerilor locale, ar putea produce surprize mai puțin plăcute pentru actuala guvernare democratică. Astfel, se formează un context care nu are cum favoriza o discuție politică, doar dacă toți actorii politici se vor responsabiliza la maximum.

Europa Liberă: Ce efecte practice ar putea avea această disponibilitate pentru dialog și, pentru un compromise? La ce ne putem aştepta?

Gheorghe Cojocaru:
Efectele practice, pe plan politic, vor depinde mai puțin de consistența ofertei Alianței pentru Partidul Comuniștilor, și, în primul rând, vor depinde de poziția proprie a liderilor comuniști, care, deocamdată, nu este de loc favorabilă identificării unei soluții viabile apropo de alegerea șefului statului. Este important că actuala guvernare își asumă, după cum e și firesc, își asumă inițiativa acestui dialog și este de datoria liderilor Alianței să facă acest pas și să facă tot ce este posibil pentru a nu se păși din nou pe făgașul unui scenariu falimentar pentru societate.

Europa Liberă: Tocmai pentru că Alianţa a demarat în trombă, face ea oare faţă evoluţiei evenimentelor pe plan social-economic, pe de o parte, și vitezei cu care se derulează provocările ? Nu există oare un decalaj?

Gheorghe Cojocaru:
S-ar putea să existe un decalaj, viteza într-adevăr, poate nu este întotdeauna cea care ar trebui să fie, mai ales în condițiile în care iată și carburanții s-au scumpit, dar este esențial ca aceasta să se coreleze nu numai cu dinamica din interiorul societății, ci și cu abilitatea factorilor responsabili de a conduce vehiculul guvernării, care, în această fază, nu are încă toate dotările indispensabile. Totodată, este de la sine înțeles că unele reacții tardive ale Alianței, mai ales pe plan social, nu au cum genera efecte pozitive. Problema problemelor acum este problema socială, mai presantă chiar decât problema alegerii șefului statului, și aici Guvernul este cel care trebuie să demonstreze că are și soluțiile și abilitățile manageriale necesare.

Europa Liberă: Faptul că opoziţia comunistă forţează alegerea şefului statului şi de fapt pune în situaţia nefavorabilă este o dovadă în plus că alegerea şefului statului poate ar trebui să fie pusă pe un raft mai îndepărtat, căutîndu-se şi temeiuri juridice, cum spune un coleg de’al nostru.

Gheorghe Cojocaru: S-ar putea ca şi acest tip de raţionamente să aibă anumite justificări, anumite argumente se pot găsi şi pentru sprijinirea acestui punct de vedere, dar aceasta nu înseamnă că problema alegerii şefului statului nu este una de actualitate imediată. Dimpotrivă, această chestiune trebuie atacată de pe o poziţie clară, care trebuie să aibă o finalitate sigură. Un eventual eșec în dialogul cu liderii comuniști, în lipsa unei alternative, va împinge societatea pe un cerc vicios, pe care deja societatea l-a parcurs. Dar, pentru a nu se ajunge aici, vor trebui căutate oportunități inteligente și, probabil, neordinare.

Europa Liberă: La fel cum democraţii încercau să impună viitoarei, la acel moment, alianţe, anumite reguli, comuniştii acum se cred în drept să impună alianţei condiţiile de alegere a şefului statului. Cîte compromisuri poate accepta Alianţa?

Gheorghe Cojocaru:
Desigur că există anumite limite, acest compromisuri nu trebuie să depăşească limitele rezonabile. Şi aici cred că cel mai bun lucru pentru a afla răspunsul la această întrebare este dialogul politic.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult
XS
SM
MD
LG