Linkuri accesibilitate

Fără experiență în anexarea altor state


Răspunsurile președintelui Băsescu la interpelările din APCE (Evenimentul zilei).


Editia electronica a ziarului Evenimentul zilei relateaza despre declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la Strasbourg, unde a participat ieri la o sesiune a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Ziarul citeaza si rezuma raspunsurile sefului statului roman la interpelarea parlamentarului rus Iuri Solonin, care „insinuase ca Romania intentioneaza sa anexeze republica Moldova”. „Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state” – a spus Basescu, detaliind apoi obiectivele Romaniei in ceea ce priveste tara de peste Prut.

Evenimentul zilei
cuprinde in stire si declaratiile privind legea de acordare a cetateniei pentru moldoveni – problema pusa intr-o alta interpelare. Presedintele Romaniei a tinut la Strasbourg un discurs despre migratie, drepturile minoritatilor nationale si problema integrarii romilor, discurs ale carui idei principale sunt extrase in vedeta de acelasi cotidian.

Comentariul semnat de Liviu Avram in Adevarul discuta foarte critic doua dintre modificarile la legislatia electorala vehiculate de partidele politice. Prima, sustinuta de partidul de guvernamant, este trecerea la sistemul de alegeri cu un singur tur de scrutin. Liviu Avram explica in ce fel ar decurge lucrurile: ar candida 15-18 insi si primul clasat ar fi alesul – primar, presedinte de Consiliu judetean sau parlamentar. Rezulta ca toti cei care nu l-au votat – si care pot fi cel putin 90% dintre alegatori, se vor vedea nereprezentati, intrucat nu mai au sansa sa-si redirectioneze votul catre un alt candidat, in turul doi.

Cealalta propunere de modificare a legilor electorale este una propusa de PDL si respinsa vehement de opozitie: introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani care se afla in afara granitelor tarii. De ce se opune PSD? Pentru ca se stie ca diaspora nu voteaza cu social-democratii. E mult mai simplu sa declari drept potential fraudulos votul prin corespondenta, decat sa-l supraveghezi – arata Liviu Avram in acest comentariu din Adevarul.
XS
SM
MD
LG