Linkuri accesibilitate

Amenințările psd-iste la adresa unor magistrați (Ez)


Retragerea civică din scarba față de politică (22)


Comentarii ingrijorate, dupa amenintarile formulate fata de unii magistrati de catre lideri marcanti ai opozitiei. Presedintele social-democrat Victor Ponta si celebrul fruntas PSD Marian Vanghelie au sustinut in public, fara ezitare, ca judecatorii care au decis arestarea sau condamnarea pentru fapte de coruptie a unor pesedisti vor plati scump dupa plecarea de la Palatul Cotroceni a lui Traian Basescu. Despre toate acestea se vorbeste in editorialul lui Mircea Marian, din Evenimentul zilei.

Comentatorul considera ca pozitia PSD s-a radicalizat brusc pentru ca s-au schimbat unele lucruri: au aparut judecatori curajosi, precum cei care au dispus arestarea unor Gigi Becali sau Sorin Ovidiu Vantu; apoi, in Consiliul Superior al Magistraturii au intrat, prin alegeri organizate in corpul magistratilor, judecatori tineri, cu oarecare vointa de reforma.

In acelasi sens se articuleaza si comentariul din Romania libera al Alinei Mungiu-Pippidi, care scoate insa in evidenta strategia perdanta a opozitiei. Nu agitand unicul steag al dusmaniei fata de Basescu si, mai nou, al amenintarilor fata de magistrati, va reusi sa castige viitoarele alegeri. Cu acelasi steag, arata comentatoarea, le-a pierdut si in 2004 si in 2008, si a ratat si referendumul de suspendare a presedintelui, in 2007. Dintr-o asemenea perspectiva, alianta pe care conservatorii, liberalii si social-democratii o consfintesc in aceste zile este, spune Alina Mungiu, perfect inutila.

In saptamanalul 22, Andrei Cornea observa o tendinta periculoasa: retragerea civica, din scarba fata de politica. Tot multi romani, care n-au lipsit de la niciun scrutin in ultimii ani, sunt pe cale sa nu mai vina la vot data viitoare. Andrei Cornea indeamna la cumpanire: „Inteleg pana la un punct dezgustul prietenilor mei. Dar ii rog sa se mai gandeasca. Mai ales pe aceia dintre ei, care, recunoscuti ca autoritati, au posibilitatea sa vorbeasca in public, i-as ruga sa o faca tare si raspicat. Sa vorbeasca deci, nu in favoarea lui Basescu si Boc, daca nu le place, ci in favoarea reformelor autentice ale statului de drept. Si mai ales sa o faca acum.”
XS
SM
MD
LG