Linkuri accesibilitate

Spre un regim de tip fascist (România liberă)


Impresia de necomunicare lăsată de PDL (Mircea Cărtărescu).


In Romania, alianta dintre social-democrati, liberali si conservatori impinge lucrurile „spre un regim de tip fascist sub noua coalitie de stanga”. Ipoteza ii apartine lui Cristian Campeanu, de la Romania libera, al carui comentariu identifica si trasaturile pe baza carora indrazneste o etichetare atat de dura. Un regim fascist are nevoie de o justitie aservita – spre asa ceva se indreapta PSD PNL si PC dupa amenintatile formulate de liderii lor fata de judecatorii care indraznesc sa tulbure linistea afacerilor necurate ale unor politicieni din opozitie.

Daca alianta constituita de cele 3 partide se va instala la putere, va urma trecerea sub control a televiziunii si radioului nationale. Va continua sistemul corporatismului de stat, in care miliardari precum Sorin Ovidiu Vantu vor sta in jurul puterii, in buna pace cu sindicatele. In fine, ultima caracteristica pe baza careia jurnalistul de la Romania libera vorbeste despre pericolul de regim fascist este, demogogia xenofoba, insotita de starea permanenta de razboi. Ele vor fi evidente atunci cand „ adancirea coruptiei, degradarea Justitiei si a libertatii economice ne vor duc ein conflict cu partenerii europeni si americani”.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu analizeaza ce se intampla in partidul de guvenamant din Romania: la democrat-liberali. Nevoia de a sti se impune de la sine, ca urmare a impresiei de necomunicare pe care o lasa PDL. Despre partidul fondat de Traian Basescu si care a ajuns la putere contand pe charisma si functia actualului presedinte, Cartarescu spune ca a guvernat prost in vreme de criza, prin masuri excesive si inutil dureroase (aminteste cresterea, considerata stupida, a taxei pe valoarea aduagata); nu a acordat suficienta atentie presei si televiziunilor si nici propriei imagini. Toate aceste ii vor costa pe pedelisti la viitoarele alegeri.

Comentatorul de la Evenimentul zilei nu formuleaza neaparat solutii de iesire din aceasta situatie. Se multumeste sa observe ca presedintele Basescu pare sa pretuiasca, mai nou, un alt set de politicieni din PDL, oameni „curati si de valoare”, precum Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu. Din pacate, spune acest articol, ei nu au niciun fel de influenta in organizatiile partidului. Din motive conexe, si gruparea crestin-democrata pe care ministrul de externe al PDL Teodor Baconschi incearca sa o impuna in partid, ar avea mai mult succes in afara PDL decat inauntru, se mai arata in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG