Linkuri accesibilitate

De la alegeri la alegeri


Ziarişti, politicieni din afara Parlamentului şi reprezentanţi ai societăţii civile, se întrec în a le sugera soluţii parlamentarilor incapabili de compromis.


Am discutat deunăzi cu un vecin în floarea vîrstei, cu un omulean de 50 de ani, care era foarte nemulţumit. Omuleanul mi-a declarat următoarele: „Pînă nu demult trăiam de la factură la factură. Acum însă trăim şi de la alegeri la alegeri!”
Perioada recentă i se părea vecinului meu cea mai complicată de la proclamarea independenţei Moldovei, un fel de culme a haosului tranziţiei, alegerile repetate generînd mereu umflarea preţurilor.

„Credeţi că vor fi din nou alegeri parlamentare anticipate?” l-am întrebat şi omuleanul mi-a zis că ele, alegerile, vor veni din nou negreşit: „Ăştia nu se pot înţelege între ei!”

La fel de nemulţumite erau şi vocile satului Sireţi, care au răsunat într-un reportaj al postului nostru de radio. Oamenii din provincie nu-şi ascundeau decepţia profundă provocată de incapacitatea alegerii preşedintelui ţării. Unii erau de-a dreptul revoltaţi.

Pe acest fundal dezolant, supoziţia prim-vicepreşedintelui PLDM, Mihai Godea, pare şi mai sinistră, şi mai plauzibilă. Ideea lui Mihai Godea era că nici o forţă politică nu va mai putea cîştiga alegerile dacă criza va continua şi că în ultimă instanţă va pierde Republica Moldova. Înclin să-i dau dreptate. Venirea altor alegeri anticipate ca şi a unui nou referendum constituţional i-ar enerva pur şi simplu pe mulţi cetăţeni şi ar întări definitiv convingerea oamenilor că interesele personale şi partinice prevalează asupra intereselor ţării. Atunci nu va mai conta prea mult cine e vinovatul – ambiţiosul Lupu sau răzbunătorul Voronin.

Remarc că în aceste zile mulţi ziarişti, politicieni din afara Parlamentului şi reprezentanţi ai societăţii civile, se întrec în a le sugera soluţii parlamentarilor incapabili de compromis. Ba Marian Lupu e sfătuit să facă un pas înapoi şi să devină candidat independent, ba Alianţei de guvernămînt i se cere să îmbrăţişeze ideea comuniştilor, aceea de a găsi un candidat cu autoritate apolitic, ba PCRM-ul e rugat să nu boicoteze procedura de alegere.

Am impresia că toate rugăminţile şi sfaturile astea nu vor avea nici un impact. Cei din Parlament nu le vor băga în seamă, tot aşa cum şi crearea alianţei de centru-dreapta nu a fost decisă de mitingul unor cetăţeni.

Şi atunci pronosticul sumbru al lui Mihai Godea ar putea să se realizeze. Dincolo de aspectul lui tragic, mă gîndesc că el ar putea însemna şi un nou început, o uşoară schimbare la faţă a celor care vor mai dori să ajungă la putere. Dar şi asta e, desigur, o supoziţie.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG