Linkuri accesibilitate

PCRM sub pressingul diplomației la Moscova, Bruxelles și Strasbourg


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boțan: Conform mesajelor din Europa și Rusia, comuniștii trebuie să înțeleagă că la eventuale alegeri anticipate nu vor fi susținuți.










Igor Boţan:
„Aceasta vizită la Moscova este un semnal pentru fracţiunea Partidului Comuniştilor că mitul despre răcirea relaţiilor dintre Partidul Democrat şi partidul de guvernământ din Rusia este unul umflat şi nu are substrat serios.”

Europa Liberă: Alianţa are grijă, în acelaş timp, să dea semnale, că nu se dezlipeşte de Europa, prin Filat şi Leancă, de exemplu.

Igor Boţan:
„Aceasta este miza jocului - ca relaţiile cu Federaţia Rusă să fie îmbunătăţite, iar relaţiile cu Uniunea Europeană să fie consolidate şi împinse cât mai departe pe traseul, pe care Republica Moldova l-a îmbrăţişat.”

Europa Liberă: În acelaşi timp, vedem că la Chişinău, iată, vine pompierul-şef, îmi cer scuze pentru această definiţie frivolă. Dar în această ipostază este chemat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Igor Boţan:
„Da, şi este un semnal pe care trebuie să-l percepem ca atare. Preşedintele Adunării Parlamentare vine exact în ziua, în care Curtea Constituţională trebuie să adopte decizia vis-a-vis de eventuala dată a alegerilor prezidenţiale.”

Europa Liberă: Şi atenţie, lui i-a fost adresată scrisoarea lui Voronin, că ei nu au de gând să-l voteze pe Lupu.

Igor Boţan:
„Da, este adevărat. Şi să nu uităm că vine şi preşedintele în exerciţiu al OSCE. Deci, ecuaţia este cu mai multe necunoscute. Este un sistem de ecuaţii cu mai multe necunoscute şi noua guvernare de la Chişinău are sarcina să rezolve şi să găsească toate necunoscutele.”

Europa Liberă: Noi nu cunoaştem detaliile, dar putem presupune că toată lumea, toţi vizitatorii aceştea vor spune un singur lucru: găsiţi un numitor comun.

Igor Boţan:
„Absolut corect şi aşa trebuie să fie. Şi acest mesaj trebuie să răsune răspicat. Fiindcă, dacă nu va fi soluţionată criza instituţională, Republica Moldova riscă să piardă statutul de proiect de succes în cadrul Parteneriatului Estic. Dar, în acelaşi timp, cred că Chişinăul vrea, prin aceste vizite la Moscova şi Bruxelles, şi vizitele înalţilor demnitari europeni în Republica Moldova, să se asigure că măsurile, eventualele măsuri, pe care le pot adopta în depăşirea crizei instituţionale, vor fi oarecum acceptate de partenerii externi ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pentru comunişti cât de eficiente pot fi aceste îndemnuri de pe diferite azimuturi?

Igor Boţan:
„Pentru Partidul Comuniştilor, care şi-a dat publicităţii punctul de vedere asupra alegerii şefului statului, cred că va fi mai degrabă un pressing.”

Europa Liberă: Unii sunt de părere că Partidul Comuniştilor a stors tot ce s-a putut din această situaţie şi, ca să obţină punctaj, ar trebui să cedeze. Dumneavoastră sunteţi de acord?

Igor Boţan:
„Da, cred că Partidul Comuniştilor trebuie să cedeze. Iar mesajele care vin atât din Europa, cât şi din Federaţia Rusă, trebuie să fie descifrate de Partidul Comuniştilor, că la eventualele alegeri parlamentare anticipate, pe care vor să le provoace, nu vor avea susţinere internaţională. Acest mesaj trebuie să fie însuşit de Partidul Comuniştilor.”
XS
SM
MD
LG