Linkuri accesibilitate

Poliția împotriva mafiei vămilor (Hotnews)


Amintirea lui Vasile Paraschiv (Liviu Antonesei/Adevărul).


In timp ce presa cotidiana continua sa comenteze zecile de arestari de acum cateva zile, de la Vama Siret, in aceasta dimineata a avut loc o operatiune de acelasi fel, mult mai ampla, la frontiera de vest a Romaniei, unde au descins peste o mie de procurori, politisti si jandarmi. Stefan Vlaston, comentator pentru site-ul Hotnews, vede aici o reusita a autoritatilor romane, care, dupa esecuri repetate, au inteles sa lucreze profesionist: adica infiltrand politisti sub acoperire in structurile vamale si folosind tehnica moderna.

„Pe noi, cetatenii de rand ne intereseaza insa altceva” – scrie comentatorul. Incercarea de curatire de coruptie a sistemului vamal nu poate fi un succes daca nu se ajunge la functiile de raspundere din politia de frontiera, sistemul vamal, din ministere -, si daca nu se verifica implicarea politicului in aceasta mafie. „Partidul Democrat Liberal are acum o sansa unica, in calitate de gestionar al activitatii in finante si afaceri interne, sa lase lucrurile sa mearga pana la capat. Sa separe o data graul de neghina” – mai scrie Stefan Vlaston, pe site-ul Hotnews.

Fara sa fi avut in vedere descinderea de azi dimineata, Nicolae Prelipceanu, de la Romania libera, vede in acest gen de operatiuni simple demonstratii de ochii lumii, respectiv de ochii europenilor, acum, ca Romania incearca din rasputeri sa fie admisa in spatiul Schengen.

Un jurnalist al aceluiasi cotidian face astazi publice rezultatele tulburatoare ale unui experiment de presa. Daniel Befu a expediat simultan celor 460 de parlamentari romani un sms-capcana, prin care se dadea drept un investitor din Emiratele Arabe Unite si le propunea o colaborare de afaceri. In mod stupefiant, un sfert dintre alesii romanilor au raspuns prompt, manifestandu-si interesul, se mai arata in Romania libera.

In Adevarul, Liviu Antonesei evoca figura dizidentului anticomunist Vasile Paraschiv, inmormantat ieri, la Ploiesti. Antonesei nu poate sa nu compare totala discretie – „aproape clandestinitate – in care s-a consumat acest final cu onorurile militare de acum trei luni pentru poetul Adrian Paunescu, citam, „propagandistul si profitorul tuturor regimurilor”, de la Ceausescu incoace. Liviu Antonesei aminteste ca Vasile Paraschiv a refuzat, nu demult, decoratia oferita de presedintele Traian Basescu, pe motiv ca si acesta a fost, inainte de ʼ89, comunist.
XS
SM
MD
LG