Linkuri accesibilitate

Cooperare guvern - ong-uri pentru reformele necesare liberalizării vizelor


Eugen Revenco (Asociația de politică externă)
Eugen Revenco (Asociația de politică externă)

Iniţiativa este coorodnată de IDIS Viitorul şi Expert Grup şi finanţată de ministerul de externe slovac.

La Chişinău s-a formalizat cooperarea dintre guvern şi organizaţiile neguvernamentale în vederea accelerării reformelor care ar trebui să ducă la liberalizarea regimului de vize pentru Uniunea Europeană. Iniţiativa este coorodnată de IDIS Viitorul şi Expert Grup şi finanţată de ministerul de externe slovac.

Directorul de programe al Asociatiei pentru Politica Externa, Eugen Revenco a declarat că liberalizarea regimului de vize depinde de nişte paşi simpli.

Eugen Revenco: „Reforma Ministerului de Interne, Serviciului de Grăniceri, protectia datelor cu caracter personal, coruptia. Sunt reforme extrem de importante, lucruri care devin banalitati, dar fara care lucrurile nu vor avansa. Vreau sa fiu sceptic ca demilitarizarea unei structuri poate fi efectuata de un grup de generali, asa cum se intampla in Ministerul de Interne.”

Eugen Revenco se arata indignat că de mai bine de o lună serviciul de grăniceri, care este responsabil de controlul securitatii la frontieră nu are un şef plenipotenţiar.

Eugen Revenco: „Este un act care vorbeste despre o actiune asumata a guvernului si foarte structurata? Nu cred. Politicul trebuie sa ia o atitudine si sa nu lase Serviciul de Grăniceri nici fara director general, nici fara adjunct.”

Daniela Morari, sef de sectie la Departamentul de integrare europeana la Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte care sunt conditiile pe care Moldova ar trebui sa le respecte pentru ca cetăţenii ei sa poata calatori liber in statele europene.

Daniela Morari: „In blocul 1 este securitatea documentelor, inclusiv pasapoartele biometrice. Blocul 2 – tot ce se refera la migratie legala si ilegală, parteneriate de mobilitate si reglementarea managementului integrat al frontierei. Blocul 3 e tot ce tine de coruptie, securitate şi ordine interna, iar blocul 4 este drepturile omului.”

Întrebat daca diferendul transnistrean este o problemă pentru liberalizarea vizelor, Eugen Revenco a spus ca Moldova întai trebuie sa faca reforme la nivel mai mic, problema Transnistriei urmând să fie pusă pe agendă ceva mai târziu.

Eugen Revenco: „Presa a raportat ca pe strazile Chisinaului circula automobile din regiuni autoproclamate, altele decit Transnistria, in afara Republicii Moldova. Aceste masini nu stau in buzunarului cuiva, nu sunt ascunse. Unde sunt ochii MAI timp de 2 ani de zile? Ochii vamei unde sunt? Unde sunt ochii Serviciului de Graniceri, cel putin sa se documenteze, cum au ajuns, care sunt caile, este ilegal sau nu?”

Mecanismul acestor mese rotunde intre guvern si societatea civilă si-a demonstrat deja eficienţa in Republica Slovaca, Serbia şi Macedonia. Acum un proiect similar este desfasurat si in Ucraina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG