Linkuri accesibilitate

Mai este de actualitate ideea condamnării comunismului ?


Gheorghe Cojocaru: „Promovarea adevărului istoric nu ar trebui contabilizată electoral”.










Gheorghe COJOCARU: Ca și la începutul anului trecut în atenția opiniei publice revine subiectul legat de atitudinea față de fostul regim totalitar comunist din Moldova sovietică, subiect care focalizează dezbaterile publice în urma unei inițiative parlamentare recente de a scoate în afara legii simbolurile comuniste și de a întreprinde mai multe acțiuni în domeniul educației și cunoașterii esenței inumane a acelui regim. Ca și anul trecut, reacțiile față de această inițiativă sunt diferite, ele sunt, practic, aceleași, dar se pare că ceva, totuși, s-a produs în percepția publică a acestui subiect.

Europa Liberă: În fond, sînt reacţii previzibile, mai cu seamă din partea comuniştilor vizaţi de eventuala interdicţie. Totuşi dacă comparăm modul în care societatea a reacționat la inițiativa de anul trecut a președintelui de atunci Mihai Ghimpu de a încheia conturile cu regimul comunist de până la 1991, ce elemente noi se observă acum?

Gheorghe COJOCARU: Deși nu a cunoscut o finalitate scontată, cel puțin, deocamdată, inițiativa președintelui Mihai Ghimpu de asumare oficială a adevărului istoric privind esența inumană a fostului regim totalitar comunist și de condamnare a acestuia pentru crimele comise, a generat o serie de efecte benefice pentru revigorarea spirituală a societății. În primul rând, inițiativa respectivă a impulsionat cercetarea academică a fenomenului totalitarismului și cunoașterea publică, în profunzime, a crimelor și atrocităților comise în epoca sovietică. În al doilea rând, s-au deschis o serie de fonduri de arhivă, inaccesibile cercetătorilor până mai anul trecut, și, mai mult decât atât, a început transferul acestor fonduri de la arhivele departamentale la Arhiva Națională. În plan politic, se pare că și clasa politică, cu excepția comuniștilor, bineînțeles, a devenit mai receptivă la această nevoie de reconstrucție a conștiinței istorice a cetățeanului simplu.

Europa Liberă: Vă propun să rămînem în acest plan politic pe care l-aţi abordat şi veţi fi probabil de acotrd că liderul liberal, Mihai Ghimpu, iniţiatorul acestei proceduri, se lamenta după alegerile parlamentare anticipate că “lupta pentru adevărul istoric” nu prea aduce voturi, că oamenii ar vrea altceva.

Gheorghe COJOCARU: Sigur, oamenii vor ceea ce nu au – salarii decente, locuri de muncă, pensii, burse de studiu etc. și este firesc să fie așa. Totodată, poate că ar trebui să admitem că promovarea adevărului istoric nu ar trebui neapărat contabilizată electoral, pentru că în cazul acesta întrebarea ar putea fi formulată și din altă perspectivă: dar câte voturi ar fi luat Partidul Liberal, dacă nu ar fi luptat pentru acest adevăr istoric?

Europa Liberă: Făcînd un bilanţ, în condiţiile concrete de astăzi, mai este ideea condamnării comunismului de actualitate?

Gheorghe COJOCARU: O societate care dorește să se vindece de traumele trecutului trebuie să caute remediul cel mai eficace, din acest punct de vedere. Mie mi se pare că în societatea noastră această condamnare, prin cunoaștere și difuzarea publică a adevărului despre esența condamnabilă a regimului comunist, are loc deja, ca un proces în continuă desfășurare, un proces de loc simplu dar care trebuie să continue în profunzime. Din această perspectivă, o condamnare oficială ar trebui să survină în momentul în care societatea este sau va fi pregătită pentru aceasta, iar când poate interveni acest moment – astăzi sau mâine – aceasta ține de competența clasei politice, competență care trebuie să aibă la bază realitățile sociale și calculul politic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG